Talk:太甲

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去導覽 跳去搵嘢

大錯特錯(置頂,唔畀鏟走)[編輯]

羅列一下呢篇文章嘅錯:

  • 一、商朝唔稱帝,稱王就有。篇文章整個「太甲帝」出嚟,真係笑甩我大牙。
  • 二、太甲唔係咩「諡號」,而係祭名。乜嘢中丁、太乙、妣辛、兄庚、小甲……呢啲都系商王祭名。所謂「諡」係評價帝王功過、品行嘅,乜嘢厲、宣、文、定、明就叫「諡」。
  • 三、《竹書紀年》:「太甲惟得十二年」,而文章列出在位年份計埋有廿四年,我就算加埋伊摯(伊尹)嗰七年,都無咁多,一邊又列《竹書紀年》嘅證據,一邊又自相矛盾,乜咁搞笑啊。
  • 四、根本無辦法得出太甲在位具體年份。點得出太甲在位年份?證據係咩?

肯定重會有錯,我只不過納咗一眼,就揾到四道錯。我唔知,呢啲咁搞笑嘅嘢係唔係從街邊,三文雞一本嗰啲歷史書道睇返嚟嘅……?——广州阿沾 (傾偈) 2015年6月19號 (五) 06:49 (UTC)[回覆]

沾哥,大概改好嘞,滿意未?LC 史主題回爐重鑄請新人請新血!! 2016年7月12號 (二) 09:40 (UTC)[回覆]

點解我唔喐手改[編輯]

我都想修返正文章啲錯佢,但係有用咩?事關我幫人哋改返啱,一陣就畀人反轉。所以我家陣都懶鳩得喐佢,由得人中意改就該,唔該都罷鳩就,屌那星。(請允許我講粗口)我呢,就上討論頁提意見算嘞。——广州阿沾 (傾偈) 2015年6月19號 (五) 06:49 (UTC)[回覆]

「你知唔知」[編輯]

Updated DYK query.svg 太甲嘅資訊曾經響2015年4月3日喺維基百科頭版你知唔知?小節度出現過。
維基百科