Talk:張敬軒

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去導覽 跳去搵嘢

對外連結有變 (2018年8月)[編輯]

各位編輯仝人:

我啱啱救返張敬軒上面嘅 4 個對外連結。麻煩檢查下我改嘅嘢。有咩查詢,或者想隻機械人唔理啲外連,或者想隻機械人成版唔好掂,請睇呢版簡明嘅問答頁。我改咗呢啲外連:

如果隻機械人有錯,請睇問答頁嘅指示。

唔該晒!—InternetArchiveBot (報告軟件缺陷) 2018年8月24號 (五) 13:18 (UTC)

對外連結有變 (2019年2月)[編輯]

各位編輯仝人:

我啱啱救返張敬軒上面嘅 2 個對外連結。麻煩檢查下我改嘅嘢。有咩查詢,或者想隻機械人唔理啲外連,或者想隻機械人成版唔好掂,請睇呢版簡明嘅問答頁。我改咗呢啲外連:

如果隻機械人有錯,請睇問答頁嘅指示。

唔該晒!—InternetArchiveBot (報告軟件缺陷) 2019年2月19號 (二) 22:43 (UTC)

對外連結有變 (2019年5月)[編輯]

各位編輯仝人:

我啱啱救返張敬軒上面嘅 1 個對外連結。麻煩檢查下我改嘅嘢。有咩查詢,或者想隻機械人唔理啲外連,或者想隻機械人成版唔好掂,請睇呢版簡明嘅問答頁。我改咗呢啲外連:

如果隻機械人有錯,請睇問答頁嘅指示。

唔該晒!—InternetArchiveBot (報告軟件缺陷) 2019年5月4號 (六) 01:29 (UTC)

對外連結有變 (2019年8月)[編輯]

各位編輯仝人:

我啱啱救返張敬軒上面嘅 1 個對外連結。麻煩檢查下我改嘅嘢。有咩查詢,或者想隻機械人唔理啲外連,或者想隻機械人成版唔好掂,請睇呢版簡明嘅問答頁。我改咗呢啲外連:

如果隻機械人有錯,請睇問答頁嘅指示。

唔該晒!—InternetArchiveBot (報告軟件缺陷) 2019年8月29號 (四) 19:31 (UTC)

對外連結有變 (2019年10月)[編輯]

各位編輯仝人:

我啱啱救返張敬軒上面嘅 1 個對外連結。麻煩檢查下我改嘅嘢。有咩查詢,或者想隻機械人唔理啲外連,或者想隻機械人成版唔好掂,請睇呢版簡明嘅問答頁。我改咗呢啲外連:

如果隻機械人有錯,請睇問答頁嘅指示。

唔該晒!—InternetArchiveBot (報告軟件缺陷) 2019年10月26號 (六) 05:03 (UTC)

對外連結有變 (2019年12月)[編輯]

各位編輯仝人:

我啱啱救返張敬軒上面嘅 1 個對外連結。麻煩檢查下我改嘅嘢。有咩查詢,或者想隻機械人唔理啲外連,或者想隻機械人成版唔好掂,請睇呢版簡明嘅問答頁。我改咗呢啲外連:

如果隻機械人有錯,請睇問答頁嘅指示。

唔該晒!—InternetArchiveBot (報告軟件缺陷) 2019年12月30號 (一) 23:20 (UTC)

對外連結有變 (2020年3月)[編輯]

各位編輯仝人:

我啱啱救返張敬軒上面嘅 7 個對外連結。麻煩檢查下我改嘅嘢。有咩查詢,或者想隻機械人唔理啲外連,或者想隻機械人成版唔好掂,請睇呢版簡明嘅問答頁。我改咗呢啲外連:

如果隻機械人有錯,請睇問答頁嘅指示。

唔該晒!—InternetArchiveBot (報告軟件缺陷) 2020年3月28號 (六) 18:38 (UTC)

好文評審[編輯]

@Detective Akai我睇到你之前提咗張敬軒呢篇文做好文評審。呢篇要拆音樂作品出黎,開返晒佢咁多年專輯嘅文、演唱會嘅文,至加下料,政治立場個到平衡返,咁就有啲機去提正文。

PS.我仲考慮過得閒大執下林憶蓮容祖兒李克勤提下去正文。(不過都要開晒啲專輯同演唱會嘅文先,呢啲有一部分係中維嗰邊冇嘅)。再者,中維嗰邊嘅黎明劉德華都做咗優良條目(即係好文),而粵維呢邊冇一個熟嘅香港歌手做咗好文/正文,我覺得有啲失望。特克斯特 (傾偈) 2021年2月19號 (五) 11:19 (UTC)
@特克斯特 明白。見你為粵維嘅娛樂圈文章而咁落力,我覺得好開心(粵維正正需要一啲好似你咁嘅人,加油!)雖然我並唔係主打娛樂圈嘅文章,但係當我見到粵維冇一篇娛樂圈好/正文個陣,我都感到好錯愕。最近我都提名咗另一篇娛樂文章坂井泉水(日本九十年代女歌手),唔知你有冇興趣幫手評下?Akai 博士 (傾偈) 2021年2月19號 (五) 11:33 (UTC)
@Detective Akai粵維唔少香港老牌歌手,例如杜麗莎,或者台灣歌手齊豫,文嘅內容都未夠充實、排版都有啲亂(有派執),尤其係專輯類,搵到專輯封面或出過嘅專輯就好即刻開返個專輯文記錄低,唔係過左幾十年、20年後啲樂迷dump嗮呢啲專輯,到時連您想寫都寫唔到喇 冇咗就係冇咗 :(。仲有,喺中維(zh:Template:張國榮)張國榮仲係紅link嘅專輯文,其實粵維都可以捉住佢哋個邊有嘅嚴謹嘅音樂關注度+新手成日被挫底寫文意欲嘅面頁存廢討論,去補足佢哋冇嘅嘢。尤其每年4月都好多人喺google search 張國榮,粵維其實可以把握中維呢篇文仲未係優良條目,喺粵維就先做好佢先,尤其呢類好紅嘅藝人,理論上係寫到勁多嘢(就算唔overly detailed都咁話),粵維呢篇文遲下如果有機會有咗「正文」嗰啲標籤後 自然就吸引多啲人click入嚟啦,or每年4月1號都推張國榮上粵維嘅頭版,再加埋每年臨近4月1號喺其他社交平台post多d Lesile喺粵維相關嘅文(或者粵維獨有收錄嘅專輯文),咁自自然然呢度多咗嘢睇,page view高、自然容易多啲人嚟呢度寫文。雖然咁講好似將粵維當咗做宣傳產品,但我哋寫文跟住方針做咪又係可行(我都睇到喺香港音樂討論區到成日有人呻中維某幾個管理員(有d管理員仲畀人起嗮底添 可以自己去睇睇香港網絡大典) 成日以音樂關注度刪走佢哋寫嘅文 搞到佢哋唔想再寫,都可以底下叫佢哋轉投粵維嘅 只要跟住規矩寫文就冇問題 )。
Btw,張敬軒篇文升呢做好文,我覺得係有潛質嘅,不過要真係用一段時間(1年?or 半年? 或者更長)要補返嗮啲缺漏,又要去開嗮演唱會嘅文,再挖埋演唱會啲賣飛情況,睇下有冇破記錄嘅可以寫入大文張敬軒到。除咗張敬軒外,查實以前香港樂壇已經咁超班,容祖兒梅艷芳等等嘅歌手都係夠料畀我地(其實係我一個人做嗮咁濟)去寫,粵維唔應該止得一兩個同香港歌手相關嘅文有資格升做正文,其他嘅都係有潛力嘅文嚟。不過真係要畀我花一大段時間去執先得。(按而家嘅進度起碼已年計算)(最基本等我補齊嗮佢哋d concert/ album page先+拆好文+tidy up影視作品先)粵維發展慢慢長路(起碼再多50個Dr. Greywolf先掂),海外華人都幾乎只睇en wiki咁濟。唯有靠呢d大中華區/喺香港幾紅嘅歌手喺粵維獨有嘅演唱會、專輯文嚟吸下人氣算。特克斯特 (傾偈) 2021年2月19號 (五) 14:13 (UTC)

補充:張敬軒呢篇文做得7788嗰陣我會再通知你的(或者突然有人呢幾個月特登去搞好呢篇文),我寫關於歌手/娛樂類嘅文都有排我寫。加油 Cheers!特克斯特 (傾偈) 2021年2月19號 (五) 14:16 (UTC)

@特克斯特 明白,亦都支持你!(其實我除咗like坂井泉水之外,仲好鍾意張國榮架,「姐姐坂井泉水,哥哥張國榮!」)等我將坂井泉水同小泉純一郎呢兩篇執得七七八八之後,我會幫手執埋張國榮架,歡迎你到時一齊幫手執!Akai 博士 (傾偈) 2021年2月20號 (六) 04:04 (UTC)
@Detective Akai,好啊,當然都可以一齊執埋張國榮,我都推介你去gup下中維有個叫zh:Special:用户贡献/Lienwingyan嘅維基友寫zh:黎明嘅文寫得超仔細,又唔overly-detailed又中肯冇fansite,我覺得如果遲下打算將張國榮張敬軒評好文,值得參考佢嘅寫法。特別係出自Lienwingyan寫嘅文, like 演唱會類zh:黎明Leon 30th Anniversary Random Love Songs 4D in Live 2016,竟然可以去到78,736位元組(一個演唱會文竟然寫咗兩年 到依家都仲補緊資料 又多料同認真),已經豐富+好唔少粵維香港藝人嘅文,遲下執張國榮張敬軒啲文可以去參考佢嗰個寫作模式去挖料寫(當然排版可以變)。特別係張國榮,佢嘅音樂作品、採訪、影視、成就等明顯點都跑贏黎明啦,張國榮篇文按道理嚟講係要足料過黎明篇文。仲有,想提好文最理想嘅情況就係有/搵到嗰個artist嘅簽名,再上傳去wiki commons(係自己作品嘅話 If唔係自己嘅話我就未清楚上傳守則 我都要去問問其他人),咁樣顯得篇文更加仔細,提好文都畀人感覺都你係有備而來啦。我得閒就慢慢咁寫嗮其他啲專輯、演唱會文先,補足料 搞好sub page,再搞藝人嘅大文main page。我要搞搞其他歌手嘅嘢先,你放心,我唔會走數放棄提名佢哋做好文嘅機會架!特克斯特 (傾偈) 2021年2月20號 (六) 15:58 (UTC)
@特克斯特 OMG,我真係冇故到原來中維都有篇咁高質素嘅文(我唔係好留意),真係臥虎藏龍,見識到自己係幾咁井底之蛙。(不過我驚可能會太冗長)我會參考一下佢嘅寫作手法。至於artist嘅簽名...老實講我冇哥哥嘅signature,但係我會盡力去搵。支持你吖!一齊加油!

---Akai 博士 (傾偈) 2021年2月21號 (日) 02:42 (UTC)

@Detective Akai特克斯特 呢篇文有幾方面要執下,然後就做到好文:

  • 生平大部分內容冇引用來源,要加返。因為係在生人士傳記,所以引用來源好緊要。
  • 「經歷」段嗰堆點列,同上面生平同下面作品重覆,建議合併重要內容然後成段鏟走。
  • 作品、獎項一覽表拆開一篇張敬軒作品一覽,然後喺呢篇文度寫幾段(大約一千字)簡介講佢嘅出名作品。

翹仔 (傾偈) 2021年2月21號 (日) 13:11 (UTC)

OK,慢慢執,執得7788再拎上嚟提。特克斯特 (傾偈) 2021年2月21號 (日) 20:01 (UTC)
@Deryck Chan 收到,我會照你嘅意思去改善(我會加快執姐姐馬斯特博士架啦~)。Akai 博士 (傾偈) 2021年2月22號 (一) 08:51 (UTC)
@Detective Akai,拆文功夫就做嗮(仲比我預期拆得多 拆咗3篇,學中維GA黎明咁做),補參考就「經歷」度嘅「巔峰時期」差2015-2016年,「暫別樂壇」同「平穩復出」就齊嗮,其他嗰啲都未加齊。遲下關於佢嘅爭議(政治立場)嗰啲都要再寫多少少。引言+底細就要再執執排版+內容連貫性。我呢排開始唔係咁得閒,都會上嚟寫住album /concert article先,遲下到5/6月嗰陣得閒少少再執多一兩轉就七七八八啦。呢段時間你都可以睇下中維嘅張敬軒有乜可以搬料過嚟。特克斯特 (傾偈) 2021年3月1號 (一) 15:41 (UTC)
@特克斯特前輩,實不相暪,我大概響三月中之後就會減少上維基(因為四月中考試),雖然唔知學校到時會因應疫情而有乜野變動,但我故時間上唔會有太大改變(上次一月疫情唔算好都照考啦),如果要大執可能要到五月。Akai 博士 (傾偈) 2021年3月2號 (二) 07:54 (UTC)
@Detective Akai好啊,咁到時5-6月再大執。祝您考試加油!特克斯特 (傾偈) 2021年3月3號 (三) 12:29 (UTC)
@特克斯特 真係對唔住...原先仲諗住四月執好哥哥篇文...不過我會畀心機架啦!Akai 博士 (傾偈) 2021年3月3號 (三) 12:34 (UTC)
@Detective Akai進度更新:張敬軒呢篇文嘅sub page(唱碟、演唱會文)已經做得8899,差兩篇文就開嗮(亦都係獨家文)(去張敬軒#音樂作品呢度睇就見到個2條紅link)(我遲下開埋佢),要由中維嘅翻譯唱碟文已經全數開嗮。你寫住Leslie篇文要加油,佢好多音樂作品喺粵維都未開,一個人做起上嚟都真係幾辛苦+吃力,要慢慢搞。特克斯特 (傾偈) 2021年5月1號 (六) 19:14 (UTC)
@特克斯特ok,我今日寫左個例子田中久一,我諗聽日 or 後日先至評到。Akai 博士 (傾偈) 2021年5月2號 (日) 10:10 (UTC)

雜項[編輯]

  • @Detective Akai你前幾日開嘅My Way (張敬軒唱碟)同我2月頭開嘅The Brightest Darkness都喺中維畀同一個編輯者翻譯走晒,我嗰陣就見到中維冇,我就喺中維個張敬軒到add inter-wiki link,果然寫得夠仔細就成功帶風向。遲下可以考慮開多啲張敬軒出名嘅歌曲/單曲文,去吸納下page view。記住一開頭嗰陣唔好寫到咁仔細,避免一寫就畀翻譯走,Google search唔取粵維而少咗page view 變咗白做feel。喺個三篇演唱會文得好少嘢佢哋就唔咁翻譯😂,拖返一個月兩個月,等粵維google search靠前先好再加嘢,咁樣page view就真係會增長到啦。PS. 寫完獨家文就記得去中維基個邊加link-yue 嘅inter wiki link,中維每一個藝人嘅改動都有好多編輯者/fans望實,等佢哋click入黎就真係谷到page wiki,前提唔好一下子寫得咁爆滿(雖然係好事),等google search上咗黎先好加嘢/拖返一到兩月先好加多啲內容。特克斯特 (傾偈) 2021年3月12號 (五) 08:45 (UTC)
@特克斯特 我都有留意到,我之前有篇梨本宮守脩親王都畀人譯咗過去。我會照您嘅意見去做,希望谷返個page view。Akai 博士 (傾偈) 2021年3月12號 (五) 10:20 (UTC)
@Detective Akai係啦,咁就好。呢排寫啲歌曲/演唱會嘅粵維獨家文就先好簡單咁寫住先,拖幾個月後甚至一年,google search自動將粵維放到喺第一版嘅選項為止先慢慢加料,唔係呢度一寫完就被譯走(雖然佢哋個邊冇錯)會幾挫底寫文意欲下。中維個邊見到粵維啲文 兩三句+一個參考就直接stub去成文,佢哋肯定唔夠膽攞黎翻譯,雖然偶爾一兩次都有。呢排我都變下我寫文模式,確保喺中維個邊連過黎嘅獨家文唔會畀佢哋咁快譯走。尤其啲專輯文,你直接寫埋得獎資料,佢哋個邊一睇到就知道係完全符合個邊嘅「音樂關注度」咪咁放膽翻譯呢度嘅文咯。張敬軒演唱會嗰啲歌單可以吉住佢先,等拖返幾個月前彈到上google search前排再慢慢加都未遲,而家早開文就食住中維個邊冇嘅文去谷page view同埋衝下本地文章嘅數量先。
粵維社群好細咋🙈,每一日嘅所有更改、任何新文,佢哋過黎翻係極容易。唔似英維、法維、中維基咁,一日成萬幾次edit record 咁難追。特克斯特 (傾偈) 2021年3月12號 (五) 13:30 (UTC)
@特克斯特 認同前輩你嘅意見。話時話有D文個page view都幾高,響google secarch都係頭幾名(唔知我篇小泉純一郎岑子杰有冇上榜)?Akai 博士 (傾偈) 2021年3月13號 (六) 05:17 (UTC)
@Detective Akai你個兩篇,依家都係排第2,都係排中維後面,睇嚟啲sub page(某藝人歌曲/專輯文)就靠搶獨家文佔優。而其他大文,就要揾機會做到佢變Good art 粵維先有機會突圍而出。唔容易,要玩分散投資。小泉純一郎呢篇文試下提Good articles(?)。至於A people你之前都嘈過佢嚟,我斷估佢係小學生/初中未識嘢啫。Btw,而家My Way專輯中維個編Google排第3至第2,粵維個編已經唔知畀 algorithm整到跌到去邊,再唔係考慮試下做粵維嘅第一篇專輯類文去提DYK?起碼冇白做feel先啦。特克斯特 (傾偈) 2021年3月13號 (六) 15:11 (UTC)
@特克斯特 我今日終於得閒返少少啦~唔好意思吖咁耐冇覆機。我睇下搵啲專輯文提DYK試下;小泉篇文仲要大執,不過我會試下提好文。至於A people個單野...我的確係同佢嘈過,我覺得佢可能係未試過「自己辛辛苦苦寫嘅一篇文、畀人照抄咗、仲要冇講明係譯自粵維」,呢種白做feel嘅痛苦滋味...少年呀少年,你還是太嫩了啊!Akai 博士 (傾偈) 2021年3月24號 (三) 08:55 (UTC)
@Detective Akai小泉執好左/8899嗰陣可以叫我望兩眼嘅👀。A people係香港人就應該過返黎寫文啦,雖然參與邊個社群嘅計畫係佢哋自己決定,我地冇權話人地唔黎粵維點點點。不過佢咁樣有少少倒粵維嘅米feel。同埋睇黎呢度嘅討論要用小標題拆開啦,有時傾埋好文評審以外嘅嘢。特克斯特 (傾偈) 2021年3月28號 (日) 16:48 (UTC)
@特克斯特我終於放假啦,但都唔太得閒,book report、project多到一籮籮,放完假冇耐又玩個test cycle,所以一日最多半個鐘至one hrs左右上嚟玩下、娛樂下咁啦,祈求天父保祐我啦。
      1. 唔知A people (依家已改名為A man) 係身體大腦生草定真係小學生,但我見佢就連響中維嘅貢獻主要都係執文、譯文,就知佢應該係少親自寫文,同埋唔知中維同粵維之間嘅競爭。我諗佢根本唔知道粵維page view低,非常依賴獨家文/中維冇嘅文,呢個時候佢仲要將粵維D文譯過去,豈不是令粵維情況雪上加霜?當初我同佢嘈亦係因為有呢個諗法,所以同佢講 (可能我語氣重左都唔定),點知我撞到正宗嘅牛皮燈籠,所以咪到佢嘈左囉。特克斯特前輩,唔信你最近留意下,有人開始鼓勵身處中維嘅香港人過嚟粵維(不過佢係叫人將中維D文譯過嚟),再咁落去遲早會出第二個A people。
      2. 實不相瞞,我諗中維個邊都應該有人聽過我嘅大名架啦,相信個邊有唔少小朋友應該會怕咗我XDD(但現實中嘅我好溫柔架喎)。
      3. 當我將馬斯特博士篇文執得靚仔D個陣會通知前輩架啦,多謝哂前輩嘅賞識!
      4. 唔知用乜野小標題拆開好呢?
---Akai 博士 (傾偈) 2021年4月1號 (四) 09:35 (UTC)
@Detective Akai呼籲人將中維啲文譯過嚟粵維,我冇乜點留意度?(邊個用戶講過 好奇問下 有冇連結嚟睇下)。反而我見Universehk喺中維寫咗成十幾年文,由啱啱過去嘅10月就開始走過嚟粵維寫文,佢從此淡出中文維基。呢樣嘢我2017年就有先見之明做咗好耐啦(雖然有人一早睇透咗官話維基嘅發展唔多好 係風氣問題 唔係文章數量),只不過呢一年嘅政治氣候邊變咗,維基都變味埋,啲人咪走過嚟寫,中維就畀大陸個班人主導算數啦。
關於你大名 我就未聽過你大名(真名+身份?)如果係赤井博士呢個名就冇咩咁恐怖,不過我就應該認到你喺粵維TG群個用戶名嘅(類似俄文嘅文字嚟)。你依家咁講一講,我突然好好奇你大名係咩👀。特克斯特 (傾偈) 2021年4月1號 (四) 16:10 (UTC)
@特克斯特嘿嘿,我係指赤井博士呢個名啊。中維個邊唔少人都知道我同A people嘈過,應該都估到我為人,搞到一提起個名就成日畀人話係黃c。另外,我諗前輩你認錯人啦(俄文名果個唔係我),因為我根本就冇TG...( 我平時都係用Signal ,同人傾計咪用下Whatsapp咁)。
其實中維個邊正正就係由呢班人主導,先至搞成咁。佢地多數都對新人唔太友善,成日拉埋政治議題落水,一見係HK People,唔多諗先踩幾腳,搞到原先好好一個維基變成鬧交嘅地方。Akai 博士 (傾偈) 2021年4月2號 (五) 06:58 (UTC)
@Detective Akai俄文名,你又知道我講緊邊個用戶👀?我見你響20年8月13號朝早喺TG群度話要同Limfurg傾下計,結果你又真係喺佢個討論頁度出現喎。其他個兩個管理嘅TG名就一早知道。特克斯特 (傾偈) 2021年4月2號 (五) 07:25 (UTC)
@特克斯特 前輩我冇TG account...Akai 博士 (傾偈) 2021年4月2號 (五) 08:26 (UTC)
@特克斯特 前輩,我覺得響TG group個度用俄文名果個應該係路克天行者。佢響自己個用戶頁個到都有提及自己識俄文,響game個名仲都係俄文名添。Akai 博士 (傾偈) 2021年4月7號 (三) 06:07 (UTC)
@Detective Akai笑,你啲下呢度(zh:Special:diff/65409518),佢係真係小學生嚟,仲要好細添。特克斯特 (傾偈) 2021年5月2號 (日) 15:44 (UTC)
@特克斯特我已經好後生架喎,居然有人仲細過我 (笑)?(話時話我地都可以整個粵維之最嚟玩下)Akai 博士 (傾偈) 2021年5月3號 (一) 01:21 (UTC)
@Detective Akai哈哈。不過您睇下呢度(zh:Wikipedia:頁面存廢討論/記錄/2019/03/09#關注度過期的音樂專輯)有唔少古巨基嘅專輯都畀中維個班管理員喺2019年用「關注度」做理由去刪嗮,好彩依家粵維冇中維啲人咁去起草音樂關注度,唔係個話 我寫嘅大部分文都會被刪除。Re返啱先喺「雙重標準」個度嘅留言,呢度算係話中維嘅避風港啦。不過您可以幫手去歡迎User:Apple V?佢係中維寫過唔少專輯文都被「關注度」呢個魔掌刪除過,佢都喺粵維寫過兩三篇文下,之後就冇咗個影,您幫手歡迎下應該會好返啲。睇下佢過唔過嚟寫文。我唔太敢歡迎人,同人唔太熟......特克斯特 (傾偈) 2021年5月6號 (四) 12:11 (UTC)
@Detective Akai您睇下呢度:zh:Wikipedia:互助客栈/条目探讨#港台歌手專輯得獎模板放置於歌手條目或者歌手得獎模板放置於專輯條目的爭議,中維啲人邏輯真係怪,完全唔明佢咁樣合理化晒佢嘅嘢係咩玩法。不過呢樣係藝人、唱碟類,呢個我歡迎/邀請您去發表下意見都好。有啲中維香港組嘅用戶嘅邏輯特別怪,佢同中維T君都係同一類黎......。特克斯特 (傾偈) 2021年5月8號 (六) 07:47 (UTC)
@特克斯特我本身都係響中維發家,但佢地D人真係唔多友善,下下都提刪,搞到當時身為新新人(我依家係新人)嘅我就移民左過嚟啦。話時話我搵唔到Apple V響粵維嘅talk page?佢地中維「偉大」嘅思想....我地呢D「凡人」係唔會明架。響zh:Wikipedia:互助客栈/条目探讨#港台歌手專輯得獎模板放置於歌手條目或者歌手得獎模板放置於專輯條目的爭議,我地可以睇出中維人有以下幾大特點:一,就係自大,乜野都以自己為中心;二,唔接納其他人嘅意見,堅持自己個意見係啱嘅;三,就係唔識得企響其他人嘅角度去諗。Akai 博士 (傾偈) 2021年5月9號 (日) 04:37 (UTC)
@Detective Akai係啊,佢哋乜嘢都刪一餐,反而大陸專輯、關於內地嘅文章,有啲唔符合該範疇嘅關注度,內地嘅用戶拎GNG(通用關注度)做理由,都keep得到。反而香港專輯、香港電視節目之類嘅,成日畀佢哋拎去提刪,而佢哋又唔似救內地文章咁積極,就成日都被刪除。不過我見你被刪嘅石籬聖若望天主教小學,睇下你去唔去做存廢複核,或者請求個邊啲管理員幫您拎返啲代碼,放喺sandbox,再寫過嚟粵維都得。特克斯特 (傾偈) 2021年5月13號 (四) 15:38 (UTC)
@特克斯特睇下。其實中維人並唔係唔鍾意香港專輯,而係佢地唔鍾意香港人(政治意見?)。Akai 博士 (傾偈) 2021年5月15號 (六) 07:44 (UTC)

文章連結留底時出錯 (2021年2月)[編輯]

你好。留底期間,檔案庫話有啲網站搞唔到。 以下係有問題嘅對外連結同埋錯誤訊息。

呢個係唯一一次通知,因為我唔會再嘗試幫呢啲對外連結留底。

唔該晒。—InternetArchiveBot (報告軟件缺陷) 2021年2月28號 (日) 15:28 (UTC)