Talk:體育

出自維基百科,自由嘅百科全書
Jump to navigation Jump to search

喺日常用法裡面「體育」嘅定義根本無咁狹窄。講到靠運動搵食嗰班人,我等一樣會用「體育」。試問幾時有人會將「體育新聞」講成「運動新聞」?最近我同一個IP地址開片,就係因為佢以伊個狹窄嘅定義為論據話我錯,重好衰唔衰咁指責我乜嘢「唔融入本地文化」,當足我係個雙非(唔係,係當足我係隻蝗蟲)恁樣。麻煩有心人幫手改好尐篇文,以免再有人以偏概全。唔該。 — 粵語文學大使殘陽孤侠 2013年8月22號 (四) 00:54 (UTC)

對外連結有變 (2019年2月)[編輯]

各位編輯仝人:

我啱啱救返體育上面嘅 1 個對外連結。麻煩檢查下我改嘅嘢。有咩查詢,或者想隻機械人唔理啲外連,或者想隻機械人成版唔好掂,請睇呢版簡明嘅問答頁。我改咗呢啲外連:

如果隻機械人有錯,請睇問答頁嘅指示。

唔該晒!—InternetArchiveBot (報告軟件缺陷) 2019年2月21號 (四) 02:17 (UTC)