出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去: 定向搵嘢
戴三角帽嘅養老金領取者

係戴響上面、多數可以遮住個頭殼頂嘅料;可以係金屬人造纖維…… 有啲帽係有邊,而有啲就無。有邊通常可以幫手遮太陽

帽有好多種,好似有高帽太陽帽喼帽Cap)等等。

有好多其他嘢都係戴響頭上,不過廣東話來講,就唔叫帽。如個係用好嘅嘢做,唔好畀嘢傷到頭嘅,叫頭盔,或者淨係叫。如果係用條布卷住個頭,就係頭巾。如果係好似襪咁笠住個頭,就叫做頭笠

讀音[編輯]

字嘅正宗讀音係 mou6,讀陽去(第六)聲,即係同「務」、「霧」同音。但係通常「帽」字都會變調讀成 mou2,讀陰上(第二)聲;呢個現象同「梨」(lei4 → lei2)字類似。久而久之,多數人如今都唔知「帽」字本來係讀 mou6,淨係識得變咗調之後嘅 mou2 音。

香港最高嗰座山,叫大帽山,呢個「帽」字就係用返本調,讀成「大山」。但係好多人唔知「帽」字讀音同「霧」一樣,於是對呢一個山名嘅讀音同寫法,産生咗好多誤會,令佢哋寫錯或者讀錯呢個名(睇大帽山#讀音)。