墨西哥蠑螈

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去: 定向搵嘢

墨西哥蠑螈(學名:Ambystoma mexicanum) 係水棲火蜥蜴,原產地墨西哥,西班牙文嘅寫法係ajolote

佢嘅外表同佢嘅幼體性熟好出名,亦即係話,就算佢喺性成熟之後亦都唔會經曆適應陸地嘅變態,仲係保持住佢嘅水棲糼體型態。

概述[編輯]

完全成長嘅墨西哥蠑螈,大概需要18至24個月。體長150毫米至450毫米(6至18英寸),正常嘅體長係230毫米(9英寸),體長長過300毫米(12英寸)係好少有嘅。佢哋有獨特嘅類似蕨類植物嘅唔封閉結構(同魚、蝌蚪嘅腮一樣)。通常由6條平均分布喺頭部兩側,每邊3條。一般係紅色,但已知會隨住食物嘅顏色改變。如果佢食紅色肉類,就會變成紅色。墨西哥蠑螈同樣會用皮膚呼吸,再將空氣轉入肺部。佢啲牙細到好難被察覺到,一般係用嚟夾住食物而唔係用嚟撕裂同咀嚼食物。佢哋有快速嘅身陳代謝,可以好快咁重新長出肢體或者器官。

墨西哥蠑螈同虎火蜥蜴(Ambystoma tigrinum)好似。顏色上,佢哋由白色(白化),灰色、茶色、咖啡色到黑色都有。野生嘅墨西哥蠑螈係好少有白色嘅,所有白化嘅墨西哥蠑螈(個身係白色,眼係黑色)都係從同一個單一變種雄性嚟嘅。喺1863年佢哋被運到巴黎植物園(Jardin des plantes))。白化變種喺實驗室同動物商店好普遍,係喺1950年代,透過同白化虎蠑螈雜交而得嚟嘅。而家,墨西哥蠑螈冇被大量咁捕捉,係因為咁樣做是被禁止嘅。

阿根廷作家胡利奧•科塔薩爾寫了一篇短篇小說的名字命名的蠑螈。 這個詞經常被用來螈在填字遊戲。 螈坦克經常提到的弗蘭克赫伯特的沙丘系列書籍。 它經常被用來在最初幾年的瘋狂雜誌作為一個正在運行的壓制和在開玩笑,例如在一個模仿華茲華斯的“我孤獨地漫遊,像一朵雲”: “我孤獨地漫遊,作為一個土塊, 只要拿起抹布和舊瓶子, 當前進的路上我苦戰, 我看到一台主機的墨西哥鈍口螈。“ 該螈提到在音樂兒童的伊甸園斯蒂芬施瓦茨。在恰當地名為歌曲名為“命名”,亞當和夏娃通過一個長長的清單的動物,開始以字母“1”,在1點提螈。 虛構生物Wooper和Quagsire從神奇寶貝專營權都基於墨西哥鈍口螈。 虛構的博士縮減至動物之森:野生世界是一個螈。如果交談,他會給予你情緒使用局內設計。 在勒內多馬爾的書一夜間出現嚴重的飲用水是一個擴展的隱喻與人類的墨西哥鈍口螈。他指出,雖然一螈可能被迫成熟,人不能強迫,但必須看到這樣的轉變。 墨西哥鈍口螈也提到了普里莫列維的短篇小說,當歸法福爾拉。 樂隊一首歌曲名為坎今天下午在墨西哥鈍口螈的是其1997年專輯向下朝天。 該 webcomic 5ideways有一個字符,被稱為“螈” 藝術家的諾蒂利斯'的2002年電子樂專輯題為'你是一個螈'列於記錄標籤'星球木'

出面網頁 [編輯]作為寵物護理螈 

Axolotl.org 短電影敘述有關螈 由“http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E5公司%%A8的酶A2%E8%A5的高爐%E5公司%%93%E8%A5的%的A0%91%E8%88%9E條”收

出面網頁[編輯]