Holly Brook

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去: 定向搵嘢
Skylar Grey at Tibet Talk for World Peace.jpg

Holly Brook來自美國威斯康辛州,佢6歲就開始登台演出,15歲已經同阿媽一齊錄咗三張民謠獨立唱片,並組咗自己第一支 Jazz 樂隊。2003 年佢去洛杉磯尋音樂夢,最後佢出眾嘅才華畀著名現代搖滾團體Linkin Park睇中,同佢簽咗樂隊自己廠牌 Machine Shop Recordings 旗下。 舊年樂隊成員Mike Shinoda發行咗第一張個人專輯"The Rising Tied",其中就收錄咗一首同Holly Brook合作嘅歌"Where did You Go"。 呢首歌響美國電台意外大熱,Holly Brook呢個優美嘅女聲都開始得人們關注。

初聽Holly Brook很容易令人聯想到Dido,同樣係憑藉著一首同rap藝人合作嘅歌而出名,佢嘅聲線同唱法都Dido有幾分似。 不過Holly Brook嘅音樂無論旋律走勢定係配樂都更加偏向民謠風格。

舊年6月佢發行咗張專輯"like blood like honey",其中收錄了包括
"Giving It Up for you " 
"Wanted" 
"What I Wouldn't Give" 
"Like Blood Like Honey" 
"Again & Again" 
"Curious" 
"Sayurdays" 
"Heavy" 
"All Will Be Forgotten" 
"Cellar Door" 
一共11首歌曲。

在"Curious"這首歌曲中Holly Brook憂鬱的嗓音遊走在略顯悲涼的鋼琴伴奏之上,吟唱出了她對未知答案的不斷求索。 而"Saturday"則是一首輕鬆歡快的民謠小調,簡單的木吉他伴奏與Holly Brook婉轉跳躍的演唱勾勒出了一幅幅頗具生活氣息的畫面。 "All Will Be Forgotten"利用簡單的弦樂加上二重唱形成優美輕柔的效果。 "Wanted" 這首歌曲帶有搖滾氣息,但利用鋼琴伴奏意外地充滿新鮮感並帶出樂觀輕盈的氣息。