傅榆

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去導覽 跳去搵嘢
傅榆
出生日1982年9月20號 喺Wikidata改呢個 (38歲)
出生地臺北市 喺Wikidata改呢個
國籍中華民國 喺Wikidata改呢個
通曉國語 喺Wikidata改呢個
母校國立政治大學、Tainan National University of the Arts 喺Wikidata改呢個
職業電影導演 喺Wikidata改呢個
名作Our Youth in Taiwan 喺Wikidata改呢個

傅榆1982年9月20號—)係臺灣導演。佢响國立政治大學廣電系、國立台南藝術大學音像紀錄研究所畢業。2018年佢攞到第55屆金馬獎最佳紀錄片。[1]

傅榆阿爸係馬來西亞華人。阿媽係印尼華人,9歲搬到臺灣住。[2]

2018年,傅憑講學運領袖陳為廷同中華人民共和國留學生蔡博藝嘅紀錄片《我們的青春,在台灣》,攞到臺北電影節最佳紀錄片、第55屆金馬獎最佳紀錄片。

金馬獎風波[編輯]

佢响金馬獎頒獎禮度話:「我真的很希望有一天,我們的國家可以被當成一個真正獨立的個體來看待。這是我身為一個臺灣人最大的願望。」台下報以掌聲同喝彩。[3]

呢番言論被指傾向台灣獨立而引發爭議,其後各界發表對呢番言論嘅支持或批評。2019年,中國大陸同埋香港多名導演同演員因為噉宣佈唔參加第56屆金馬獎。

參考[編輯]

  1. "【CNEX紀錄片獨立沙龍】 《藍綠對話實驗室》:青春無畏愛的告白". The News Lens 關鍵評論. 2014-07-12. 喺2018-11-18搵到.
  2. 程, 士華. "「外省」女孩找認同 傅榆新片《不曾消失的台灣省》與身世對話". 民報. 喺2018-04-17搵到.
  3. "金馬獎與傅榆獲獎感言風波:政治因素影響下的兩岸電影業". BBC中文網 (中文). 2018-11-21. 喺2018-11-23搵到.

出面網頁[編輯]