梁相宜事件

出自維基百科,自由嘅百科全書
Jump to navigation Jump to search

梁相宜事件中國一次社會事件,2018年3月13號發生,喺北京全國人大會議嘅新聞發布會度,女記者張慧君提嘅問題冗長累贅,企喺佢隔籬嘅女記者梁相宜聽到反白眼,成個過程俾中央電視台直播出街,引起中國以至全世界嘅網民同媒體關注。

人物[編輯]

梁相宜(1986年8月28號-),青島人,「第一財經」女記者。2009年,佢喺中國傳媒大學畢業之後,做過北京晨報第一財經日報等媒體,採訪經驗豐富[1][2]

張慧君(1981年9月24號-),「美國全美電視台」女記者、執行台長[3]。佢喺河北大學畢業,試過喺中央電視台實習[3]

事件[編輯]

2018年3月13號,梁相宜同張慧君參加第十三屆全國人大第一次會議嘅新聞發布會。喺11點16分,著紅色衫嘅張向國資委主任肖亞慶提問,問題冗長。著藍色衫嘅梁聽住佢嘅問題,卒之反白眼。中央電視台直播成個過程出街,引起網民熱議[4][5]

事件發生之後,社交媒體流傳嘅微信截圖顯示,梁相宜得知自己反白眼成為街談巷議之後,同朋友講,「你愁[瞅]她那德行,問問題比回答的還多。」[6]兩個人衣著啱好係一藍一紅,佢哋兩個嘅強烈對比,促成呢次事件成為網上熱門話題,有關兩個人嘅消息喺各種網站同社交媒體層出不窮。

反響[編輯]

中共喉舌《環球時報》嘅總編輯胡錫進發微博話,「第一財經女記者梁相宜火了。她對旁邊提冗長問題的記者翻白眼,被電視直播了出來,笑翻網民。希望這樣的花絮能在網上留的住,別被刪掉。老百姓就是喜歡這種東西,人性的這種DNA改不了。黨員幹部要隨時講政治,但普通人不必。普通人看政治的視角也喜歡花絮化,但這無傷大雅。」[7]殊不知中共嘅審查急速收緊,當日晏晝4點開始,「藍衣記者」經已俾新浪微博封禁,冇得搜索,胡錫進發嘅微博都俾人刪除[8]

由於事件激起網民對中國審查制度同政治現象嘅討論,有傳梁相宜可能飯碗不保,被高層政治官員認為事件影響人大會議嘅嚴肅性。同時呢件事亦俾第啲國家媒體報導,逐漸傳遍全球。

紐約時報同英國廣播公司分析指出,初頭單嘢事態擴大之時,部分網民將兩個記者之間嘅強烈對比,引申變成諷刺「兩會」實質係橡皮圖章、政治表演,而且網民起底事件主角及關連人物,引發官場腐敗傳言不斷出現,所以中共對成件事徹底封鎖。中央電視台之後重播片段嘅時候亦將呢橛剪咗[9][10]

中國歷史學者章立凡話,「沒人真正關心這些會議,甚至連記者也不關心」[11]

参考[編輯]

  1. "【反白眼爆紅】梁相宜被翻出「嫩口」舊照 自小表演慾強". 蘋果日報. 2018-03-13. 
  2. "美女财经记者峰会前忙碌的一天,很美很杭州". 西班牙侨声报. 2016-09-04. 
  3. 3.0 3.1 "【麻辣总局】红衣女记者的成长之路". 中国数字时代. 
  4. "笑翻!"戏精"女记者开会现场对同行翻白眼走红". 网易娱乐. 2018-03-13. 
  5. "蓝衣记者可能是把很多在场记者的内心白眼翻出来了". www.douban.com (用中文寫). (原先內容喺2018-03-14歸檔). 喺2018-03-13搵到. 
  6. 周卫 (2018-03-13). "中国两会:女记者翻白眼被直播引爆社交网络". BBC中文网 (用英文寫). 喺2018-03-13搵到. 
  7. 胡錫進. "胡錫進的微博". weibo.com. 喺2018-03-13搵到. 
  8. "【敏感词库】两会翻白眼遭屏蔽 蓝衣记者成敏感词 - 中国数字时代". 中国数字时代 (用中文寫). 2018-03-13. 喺2018-03-13搵到. 
  9. 孟宝勒. "史诗级白眼:两会记者夸张表情引爆中国互联网". 纽约时报中文网. 
  10. 周衛 BBC中文記者. "中國兩會:女記者翻白眼被直播引爆社交網絡 - BBC 中文网". Bbc.com. 喺2018-03-20搵到. 
  11. "兩會"白眼姐"紅遍全中國". 華爾街日報. 2018-03-16. 

出面網頁[編輯]