醫治彼得嘅外母

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去導覽 跳去搵嘢
Christ Healing the Mother of Simon Peter’s Wife by John Bridges.jpg

醫治彼得嘅外母係《聖經》記載耶穌嘅神蹟之一,喺《馬太福音》、《馬可福音》同《路加福音》都有記載。

聖經譯文[編輯]

耶穌到咗彼得屋企,見到彼得嘅外母發緊燒瞓喺床度。耶穌一摸佢隻手,就退咗燒,於是佢起身服事耶穌。

——《馬太福音》8章14-15節

西門嘅外母發緊燒瞓喺床度,就有人話畀耶穌知佢嘅病情。耶穌入去拉住佢隻手,扶佢起身,燒就退咗,於是佢服事佢哋。

——《馬可福音》1章30-31節

耶穌出咗會堂,去到西門屋企。西門嘅外母發緊燒,佢哋向耶穌求助。耶穌企喺佢旁邊,斥責高燒,燒就退咗。佢立即起身服事佢哋。

——《路加福音》4章38-39節

概覽[編輯]

安息日下晝,耶穌出咗會堂,到咗西門(彼得)屋企,西門嘅外母發緊高燒,有人為佢求耶穌。耶穌企喺佢旁邊,斥責高燒,燒就退咗。佢唔需要人扶佢走,就立即起身服事佢哋,表明耶穌嘅醫治係完全嘅[1]

參考[編輯]