Talk:唐寧 (搞清楚)

出自維基百科,自由嘅百科全書
(由Talk:唐寧 (香港)跳轉過嚟)
跳去導覽 跳去搵嘢

又係使唔使平等搞清楚嘅問題[編輯]

再一次睇Special:邊度鏈去呢版/唐寧,個個都係想指去香港位唐寧。我真係唔清楚香港以外嘅粵語區,四川位唐寧有幾出名,係咪需要搞平等搞清楚。

另外就算真係要搞清楚,叫「唐寧 (香港)」、「唐寧 (四川)」就得啦,唔需要咁長氣。--Kowlooner (傾偈) 2014年11月30號 (日) 11:01 (UTC)

同意第二行意見。至於係勿要平等搞清楚,我無所謂。--William915傾偈) 2014年11月30號 (日) 13:45 (UTC)
如果再無其他意見,我會將「唐寧」搬去「唐寧 (搞清楚)」;「唐寧 (香港演員)」搬返去「唐寧」;「唐寧 (四川歌手)」就搬去「唐寧 (四川)」。--Kowlooner (傾偈) 2014年12月7號 (日) 14:06 (UTC)

反對【唐寧 (搞清楚)】呢個名[編輯]

雖然話Special:邊度鏈去呢版/唐寧都係接埋香港嗰個,但係冇邊位人名係特別出名嘅(除非係凈得一位有成就嘅就冇得拗啫)。唔係嘅話,邊個人名都係用【XXX (搞清楚)】喇。以上兩位,你哋應該學吓其他語言維基入面嘅改名習慣(例如呢篇,喺日文維基轉過嚟嘅),到時改名就唔使咁麻煩。而Kowlooner所講嘅邊度鏈去呢版嘅,我將會全部拔亂歸正。--CRCHF (傾偈) 2014年12月20號 (六) 13:24 (UTC)

既然Special:邊度鏈去呢版/唐寧已經有人認頭修正,加上我都唔否認香港嗰個未至於壓倒性出名,所以今次我都唔企硬。只要所有Special:邊度鏈去呢版/唐寧都修正完,我就唔反對「唐寧 (搞清楚)」搬返去唐寧。--Kowlooner (傾偈) 2014年12月21號 (日) 13:17 (UTC)