刺馬案

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去: 定向搵嘢

刺馬案即係喺大清同治9年(1870年)兩江總督馬新眙俾張文祥刺殺嗰單案。由於馬新眙係在任總督,而且係大庭廣眾俾人刺殺,所以震驚朝野。奇就奇在張文祥當眾殺官,而且企定定畀人拉,重大大聲話自己就係凶手,單案竟然審咗成年都無結案,結果搞到全國民間傳聞四起,人人都好關注;後人將呢單嘢列入清末四大奇案。後來重有好多編戲劇講呢單嘢。

事件來由[編輯]

話說同治九年七月二十六日(1870年8月22號),兩江總督馬新貽去到督署西邊嘅校場閱射,即係睇士兵射箭,喺嗰陣時係喺江寧一年一度嘅盛典,好多平民都會去睇。馬新貽閱完兵回衙嗰陣,人群入面突然有個人衝出嚟,拎支匕首插落馬新貽心口。

啲官差立即捉實個刺客,但係個刺客啖啖定企喺度,重用北方口音大大聲講:「刺客就係我張汶詳。養兵千日,用在一朝。大丈夫一人做事一人當。」之後向天狂笑,就俾官差拉咗。

馬新貽俾張汶詳吉咗一嘢之後,因為傷勢太重第二日就死咗。

馬新貽[編輯]

張文祥[編輯]

坊間猜測[編輯]

影響[編輯]

文藝作品[編輯]

參考[編輯]

[編輯]