出自維基百科,自由嘅百科全書
Jump to navigation Jump to search
喺方格入面嘅勾號

粵拼ngaam1),書面語叫做正確或者,即係一句嘢或者一樣嘢係合規矩,無。都可以解適合,例如「呢個調唔啱男人唱」。都可以解巧合

啱嘅本字係。諳既音係烏含切。《玉篇》知也。《六書統》熟聞也。廣東話人話人啱,就等於話人深知也。

《三國演義》「原來太史慈所招軍大半是山野之民,不諳紀律。」呢句嘢話山野之民唔啱紀律,就好似啲人平時話人唔啱規矩咁。好似「你咁唔啱規矩喎」,轉文言文:「爾今不諳規矩也」。另外,唐詩《奉和九日幸臨渭亭登高應制得亭字》「簫鼓諳仙曲,山河入畫屏」,轉做白話:「簫鼓啱仙音,山河入畫屏」。《三國演義孔明用智激周孫權決計破曹操》「北軍不諳水戰」,轉白話:「北軍唔啱水戰」。唐詩《小山歌》「君能舉帆至淮南,家住盱眙余先諳」,轉白話:「你能舉帆去淮南,屋企喺盱眙我先啱」。

[編輯]

周先生響度猛講耶穌偉大,吳先生又講佛祖偉大,到底邊個