國立中正大學

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去導覽 跳去搵嘢
國立中正大學
校訓積極創新、修德澤人
開辦1989年
類型國立大學綜合大學
副校長郝鳳鳴
蔡榮婷
張文恭
教務長洪新原
員工
學生11,128人(2020年)
博士生574人(2020年)
網站https://www.ccu.edu.tw
國立中正大學

國立中正大學(National Chung Cheng University)係臺灣一間國立大學,簡稱中正大學中正大中正,本部喺嘉義縣民雄鄉,1989年創校。

國立中正大學係臺灣綜合大學系統嘅成員,設有文、理、社會科學、工、管理、法、教育七學院,並以社會科學、法學、電腦科學等領域見長。其中,法學院係臺灣南部地區大學入面最具規模嘅。

象徵[編輯]

校訓[編輯]

「積極創新,修德澤人」

積極是一種理念,一種心態,也是一種實際作為。凡事從正面想,從光明面立志向,再遵循適當途徑鍥而不捨的完成理想,便是積極的表現。創新是大學研究應該發揮的功能。追求真理,發現或發明新事物,都是創新的表現。修德包括接受傳統美德,遵守現代文化規範,並具備前瞻價值觀念。積極導致奮發有成,創新導致動態進步,修德導致品德高尚─而這一切不全為個人,而是為了人類社會的和諧、幸福與進步。本校校訓最後的澤人即寓有此意。
(節錄自1992年1月18日首屆研究生畢業典禮林清江校長講詞)[侵犯版權?][1]

校歌[編輯]

作詞:吳宏一
譜曲:張大勝
巍巍的高山,浩浩的海洋,
放眼四望,一片綠疇擁平崗。
言先行,行中正,我們意氣多昂揚!
言先行,行中正,我們意氣多昂揚!
研究、教學、服務、實踐理想;
倫理、民主、科學,把握方向。
求名當求萬世名,計利當計天下利,
以聖賢為榜樣,以聖賢為榜樣。[侵犯版權?][2]

碎料[編輯]

國立中正大學入面同附近範圍有好多狗,有時會成為台灣媒體關注嘅話題,有啲會好鍾意同人玩,但有時亦有追車咬人嘅狀況。有學生成立咗寶貝生命社,關注呢啲狗狗嘅權益[3][4]

參考[編輯]

  1. 國立中正大學. . . 喺2021-07-02搵到.
  2. 校歌五線譜|國立中正大學PDF
  3. 中正E報 (2021-04-24). 校園中的毛小孩 校園流浪犬. Medium (英文). 喺2022-03-10搵到.
  4. 聯合影音. 影/中正大學流浪狗追車傷人?愛狗媽與學生起爭執 | 時事. (臺灣中文). 喺2022-03-10搵到.

出面網頁[編輯]