敵基督

出自維基百科,自由嘅百科全書
Jump to navigation Jump to search
搞清楚 呢篇嘢講嘅係出自《聖經》人物概念。

敵基督英文antichrist,或偽基督假基督,同「反基督」相異係,「假基督」有偽冒性質,指用假冒基督徒身份進行敵對,或意圖取締真基督任務。

咩叫基督[編輯]

基督係閃米特諸教術語指「受膏者」;古以色列國王即位習俗要將油倒到國王頭上,國王塗過油後就係「受膏者」。

猶太教中,基督係救世主,由「被神選定」集祭司、先知君王於一身。

基督教中,基督成為拿撒勒人耶穌專稱。基督教認為,會有某人假冒基督否認有關耶穌基督《聖經》教義,而且敵擋佢個王國就虐待基督門徒。耶穌話:“他們到你們這裏來,外表打扮得像綿羊,裏面卻是兇狠的狼。你們憑着他們的果實(即行為),就可以認出他們來。[1]

野獸記號[編輯]

啟示錄 13章所描述野獸,就係約翰提到基督敵人。野獸記號係666(六百六十六),人類憑記號可知未來有大惡人。據此講法,接合啟示錄中刻有666記號野獸異象,並假定約翰所指基督敵人為一個個體:英國王儲查理斯王子荷里活微軟創始人比爾蓋茲教宗美國總統都被指係敵基督。

參考[編輯]

資料[編輯]

  1. 参看馬太福音7:15,16

書籍[編輯]

出面網站[編輯]

睇埋[編輯]