茅原實里

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去: 定向搵嘢
茅原 實里
配音員
原文名 茅原 実里
羅馬拼音 Chihara Minori
花名 みのりん
國籍 Flag of Japan.svg 日本

Flag of Japan.svg 日本櫪木縣宇都宮市
職業 配音員
語言 日語
出道作品 棗亞夜(天上天下
代表作品 棗亞夜(天上天下)
長門有希涼宮春日的憂鬱
南千秋(南家三姊妹
活躍年代 2004年 -
經紀公司 Avex
網路電影資料庫(IMDb)資訊

茅原實里11月18號—)係日本配音員歌手。喺日本櫪木縣宇都宮市出世。屬於天蠍座。所屬嘅公司係 Avex 子公司 - Avex Planning & Development,唱片公司為Lantis。高157cm,血型係B型,屋企有家姐細佬一共三人,排行第二(廣播節目「radio minorhythm」第一次播放時所述),通常俾人叫做みのりんMinorin)。

主要飾演的代表角色係卡通片天上天下嘅棗亞夜、涼宮春日的憂鬱嘅長門有希、幸運☆星嘅岩崎南、南家三姊妹系列作品嘅南千秋、初音島II(D.C. II: Da Capo II)系列作品嘅白河奈奈佳等等。官方嘅歌迷會網站係『m.s.s』(Minori Smile Seasons)(實里嘅微笑季節)。

經歷[編輯]

2003年
  • 4月到9月期間,喺電台節目『國府田麻理子的GM』裏面,茅原入選助理,喺其中嘅一個單元「配音員冠軍Club」中擔綱要角。佢喺節目中同其他助理猜拳,贏得AVEX 藝人研究所(Avex Artist Academy)嘅學習課程,亦即係而家事務所嘅前身Avex。原本喺同一集節目嘅助手入面,只可以揀一個人出嚟,因為咁而捨棄咗好多人才,所以最後名額增加到三名。
  • 10月由波麗佳音舉辦嘅『配音員、歌手選拔賽2003』(VOICE ARTIST&SINGER AUDITION「VSオーディション2003」)中,茅原雖然係最後選出嘅四強之一,但係最後攞唔到冠軍,佢喺感言中說:「面對呢啲咁令人遺憾嘅事,我一定要更加鍛鍊先至能夠將夢想實現」呢場比賽嘅冠軍係喜多村英梨,入選最後四強嘅其餘兩位係梶裕貴片岡あづさ
2004年
  • 4月到9月期間嘅卡通片『天上天下』,係茅原第一次幫卡通片配音,負責嘅角色係棗亞夜。
  • 12月茅原個Blog「minorhythm」開幕,亦發表佢嘅處女專輯『HEROINE』(唱片公司係Kingrecords)。
2005年
  • 4月起,茅原同小野坂昌也松來未祐一齊主持電台節目『おしゃべりやってまーす木曜日』。
  • 5月起,茅原開始主持AVEX 嘅電台節目『茅原実里の負けないラジオ』、『茅原実里のいけないラジオ』。
2006年
  • 3月時,茅原將自己Blog入面啲相出版成寫真集 《minorhythm》(出版社係幻冬舍)。
  • 4月到9月嘅卡通片涼宮春日的憂鬱入面,茅原幫長門有希配音。
  • 7月時,茅原同平野綾後藤邑子一齊合唱卡通片涼宮春日的憂鬱嘅片尾曲ハレ晴レユカイ而獲得金唱片嘅成績。
  • 11月時,茅原同後藤邑子一齊參加第11屆Animation神戶,並且因『ハレ晴レユカイ』呢隻歌而得到主題曲獎(Radio關西賞)。(平野綾因為病咗冇去)
2007年
  • 1月時,單曲『純白サンクチュアリィ』上市,呢隻係茅原將近兩年內再一次用個人名義發表嘅單曲。
  • 5月時,同個Blog一齊宣傳嘅電台節目『茅原實里的radio minorhythm』,喺Lantis net radio開始播送。
  • 6月時,單曲『君がくれたあの日』上市,喺Oricon 首週排行榜排第20名。
  • 8月時,茅原喺日本全國115間鋪頭發布重大活動訊息,好似專輯「Contact」、MTV DVD 上市同埋Live 演唱會即將舉辦等等。
  • 12月時,MTV 合集DVD『Minori Chihara Message01』上市,其中包含嘅特別元素除咗『君がくれたあの日』、『詩人の旅』同新版『純白サンクチュアリィ』嘅PV之外,由歌手活動再度開始起直至專輯『Contact』上市期間嘅紀錄影片,同埋收錄特別版『Contact 13th』(代表專輯『Contact』嘅第13首曲目)。
2008年
  • 2月9號到3月23號,開巡迴演唱會『Minori Chihara 1st Live Tour 2008 ~Contact~』
  • 3月26號,單曲『Melty tale storage』上市。
  • 4月1號,茅原實里嘅歌迷會『m.s.s(minori smile seasons)』開始正式運作。

人物概要[編輯]

茅原話佢自己係喺「棒球世家」入面大嘅,對佢嘅影響好深,所以好鍾意睇高中棒球呢一類型嘅比賽。

  • 中學嗰陣時茅原已經有參加軟式棒球學會,位置係中間手,而且重係正式嘅選手。佢喺中學時俾人叫做「強豪」,以表示佢對於棒球真係相當拿手。教練對於佢起跑嗰一瞬間嘅爆發力好有信心,所以推薦佢做內野手,不過茅原就死都唔肯,而且更講出咗佢非常之想做外野手嘅諗法(原因係低角度移動極快嘅守備位置好得人驚),另外亦都話「外野最有魅力嘅就係飛球」(接到波嗰一刻嘅感覺好正)。最後同教練討論之後嘅結果就係做防守範圍好大嘅中間手。(喺「radio minorhythm」第一次出街時提到)

茅原嘅興趣係彈結他,重將自己嘅鋼弦木結他改咗個名叫做「Go君」,下面現埸 LIVE 提到嘅街頭演唱會就係佢喺觀眾面前用嗰個結他自彈自唱。喺「涼宮春日的憂鬱」第 12 集「Live Alive」入面,自己配音嘅角色長門有希就有彈結他嘅畫面,呢一種描繪自己嘅方式令佢好感觸。

「星期四大家來閒談」插曲[編輯]

  • 身為「紅みゆな推進委員會」嘅其中一份子,有作家 紅みゆな 呢一個身分。喺節目入面同小野坂昌也松來未祐一齊演出自已度橋嘅廣播劇。順帶一提,紅みゆな係中學時代茅原以漫畫家為目標,投稿到『マーガレット』嘅筆名。
    • 茅原自己本身非常 enjoy 咁嘅樣,係劇本完成嗰陣時俾自己嘅才能所感動,都唔理當時已經係凌晨 3 點就 E-mail 俾節目的構成作家伊褔部崇問「我去唔去做作家好呢(わたし、作家になろうかしら)」。不過,喺節目入面俾小野坂同伊福部就作品嘅設定矛盾同奇怪嘅部分狠狠咁插咗一鑊。

出演作品[編輯]

動畫[編輯]

2004年
2005年
2006年
2007年
2008年
2014年

OVA[編輯]

遊戲[編輯]

電台[編輯]

線上電台[編輯]

電視[編輯]

CD[編輯]

以個人名義[編輯]

  • HEROINE(アルバム/2004年12月22日/KICA-1345)
  • ずっと...一緒/負けない~一途バージョン~(シングル/2005年1月13日/AVCA-22197)
  • 純白サンクチュアリィ(シングル/2007年1月24日/LACM-4343)
  • 君がくれたあの日(シングル/2007年6月6日/LACM-4379)
  • 「Contact」(アルバム/2007年10月24日/LACA-5705)
  • Melty tale storage(シングル/2008年03月26日/LACM-4472)
  • 雨上がりの花よ咲け(シングル/2008年08月06日/LACM-4517)
  • Parade

以角色名義[編輯]

  • 天上天下GREAT DISC. 1(2004年09月29日/AVCA-22094)
  • Angel addict(2006年1月25日/AVCA-22552)
  • LEMON ANGEL PROJECT キャラクターソング3(2006年2月22日/AVCA-22582)
  • ハレ晴レユカイ/うぇるかむUNKNOWN(2006年5月10日/LACM-4261)
  • 涼宮ハルヒの憂鬱 キャラクターソングVol.2 長門有希(2006年7月5日/LACM-4270)
  • 恋、はじめました!(2006年11月1日/AVCA-26011)
  • 最強パレパレード/運命的事件の幸福(2006年11月22日/LACM-4316)
  • Candy(bitter&sweet)/LoveLoveLoveのせいなのよ!(比奈ソロヴァージョン)(2006年12月6日/AVCA-26016)
  • らぶドル SONG BEST(2007年2月14日/AVCA-26089)
  • 「らぶドル バラエティCD」らぶり~できゅ~となのですよ(比奈編)(2007年3月14日/AVCA-26241)
  • まなびストレート!聖桜学園学園祭(2007年3月21日/KICM-3148)
  • ヴィーナス・ヴァーサス・ヴァイアラス キャラクターヴォーカルアルバム(2007年3月21日/LHCA-5066)
  • Venus Versus Virus オリジナルドラマCD(2007年4月4日/LHCA-5064)
  • 「一騎当千DragonDestiny」 キャラクターソング守護神ver「いにしえの運命/覚悟決めや!」(2007年5月30日/ZMCZ-3313)
  • アニメロサマーライブ2007 Generation-A(2007年6月20日/EVCS-1002)
  • 水夏A.S+~Eternal Name~ボーカルミニアルバム(2007年7月25日/LACA-5664)
  • 「聖痕のクエイサー ~皇女の卵~ ドラマアルバム」テレサ役(2007年9月12日/AKCJ-81012)
  • らき☆すた』キャラクターソング Vol.006 岩崎みなみ(茅原実里)(2007年9月26日/LACM-4410)
  • 「舞-HiME★DESTINY~龍の巫女~」神楽真夜役(ヒロイン)(2007年10月10日/LACA-5699)
  • 経験値上昇中☆(2007年10月24日/KICM-3158)
  • らき☆すた』キャラクターソング Vol.010 胸ぺったんガールズ(2007年10月31日/LACM-4425)
  • カラフルDAYS(2007年11月21日/KICM-3159)
  • 『ラーメン天使プリティメンマ』オリジナルドラマアルバム 高新 涼(こうしん りょう) 役(2007年12月26日/LACA-5722)
  • 「桜笑み君想う」 歌:白河ななか(2008年1月23日/LACM-4458)
  • 「世界が夢見るユメノナカ/最終未来を見せて!」(2008年1月23日/LACM-5728)
  • ココロノツバサ(2008年1月23日/KICM-3160)
  • 「ドラゴノーツ -ザ・レゾナンス- ドラマ&キャラクターソング vol.1」(2008年1月23日/GFCA75)
  • その声が聴きたくて(2008年2月6日/KICM-3161)
  • D.C.II~ダ・カーポII~ キャラクターソング Vol.3 白河ななか(2008年2月27日/LACM-4462)
  • 『ジャッジメントちゃいむ』~どき☆ドキ素泊まり! 海と湯けむりの生徒会旅行!!~(2008年2月27日/LACA-5739)
  • 「ラストブラスター」 リドヴィナ・ノヴィエ役(2008年3月21日/FCCC-0114)
  • みなみけ&みなみけ~おかわり~キャラクターソングアルバム「みなみけ びより」(2008年4月23日/KICA-904)
  • みなみけ ~おかわり~ ドラマCD」(2008年5月14日/KICA-905)
  • 「シュラキ」 上総葉子役(2008年5月14日/フィギュア「シュラキ・トリニティ BOX-04 ニーダ」同梱のドラマCDになります。)
  • 「ドラゴノーツ ドラマ&キャラクターソング vol.5」(2008年5月21日/GFCA79)
  • 『D.C.II S.S. ~ダ・カーポII~ セカンドシーズン 「聖夜のミスコン大騒動!」』 (2008年5月21日/LACA-5771)
  • 「BLUE DROP vol.1 LOVERS SIDE ~神子~」 トモ役(2008年5月23日/ASCS-2331)
  • 「シュラキ」 上総葉子役(2008年5月30日/フィギュア「シュラキ・トリニティ BOX-05 リダ」同梱のドラマCDになります。)

電台CD[編輯]

  • 涼宮ハルヒの憂鬱 SOS団ラジオ支部 番外編CD Vol.1(2006年7月5日/LACA-5523)
  • 涼宮ハルヒの憂鬱 SOS団ラジオ支部 番外編CD Vol.2(2006年9月21日/LACA-5556)
  • 涼宮ハルヒの憂鬱 SOS団ラジオ支部 番外編CD Vol.3(2006年12月21日/LACA-5584)
  • 涼宮ハルヒの憂鬱 ドラマCD サウンドアラウンド(2007年01月24日/LACA-5585)
  • 「ヴィーナス・ヴァーサス・ヴァイアラス」ドラマCD(2007年04月04日/LHCA-5064)
  • 「神曲奏界 ポリフォニカ」オリジナルドラマCD ホワイトナックル・クリムゾン(2007年07月11日/LACA-5656)
  • 「聖痕のクエイサー ~皇女の卵~」 CDドラマアルバム(2007年09月12日/AKCJ-81012)
  • 「舞-HiME★DESTINY 龍の巫女」ドラマCD 嵐の転校生/運命の扉(2007年10月10日/LACA-5699)
  • 「げんしけん2」 「ラーメン天使プリティメンマ」ドラマアルバム(2007年12月26日/LACA-5722)
  • 「DEARS十二星座物語 Artemis Side」(2008年01月19日/DEARS-22)
  • 「みなみけドラマCD」 南千秋役(2008年1月23日/KICA-897)
  • 「ジャッジメントちゃいむ」オリジナルドラマCD(2008年02月27日/LACA-5739)
  • 舞-HiME★DESTINY ドラマCD Vol.2(2008年03月12日/LACA-5743)
  • 武装神姫 RADIO RONDO(2008年3月21日/LC-1633)
  • みなみけ DJCD『みなみけのみなきけ』Vol.1(2008年3月26日/KICA-901)
  • 舞-HiME★DESTINY ドラマCD Vol.3(2008年04月16日/LACA-5762)
  • みなみけ DJCD『みなみけのみなきけ』Vol.2(2008年5月21日/KICA-902)
  • DJCD WEBラジオ『D.C.II 初音島日記』 第2巻 ゲスト出演(2008年6月25日/KICA-908)
  • みなみけ DJCD『みなみけのみなきけ』SP1(2008年6月25日/KICA-903)

其他[編輯]

  • Blister Pack V♀ice(Bohemian Quarter featuring 茅原実里/2005年12月14日)
  • 「Tribute to Masami Okui ~Buddy~」(輪舞-revolution:茅原実里/2008年6月25日/EVCA-1001)

現場Live[編輯]

  • デビュー1周年記念イベント~minorin ★ 春祭り 2005~(2005年4月10日)
  • バースデーイベント~minorin ★ 誕生祭り 2005~(2005年11月20日)
  • デビュー2周年記念イベント~minorin ★ 春祭り 2006~(2006年4月22日)
  • LOVE LIVE 2006~Minori Chihara Birthday~(2006年11月18日)
  • ワンダーフェスティバル- 2007 冬 -(2007年2月25日)
  • らぶドル First Live」in YOKOHAMA BLITZ(2007年3月4日)
  • 涼宮ハルヒの激奏(2007年3月18日)
  • 茅原実里☆春祭り2007in東大(2007年5月26日)
  • Animelo Summer Live 2007 Generation-A(2007年7月7日)
  • アニメイト徳島店 イベント(2007年8月4日)
  • STARCHILD DREAM in KOBE 2007(2007年9月22日)
  • 第4回東京アジア・ミュージックマーケット(2007年10月18日)
  • STARCHILD Presents ~スタチャコレクション~(2007年10月27日)
  • 日本大学生産工学部 桜泉祭 ~芸能人ライブ「美熱」~(2007年11月3日)
  • i melody ~ Minori Chihara Birthday Live 2007 ~(2007年11月18日)

[編輯]

DVD[編輯]

  • 「キディ・グレイド2」(2007年5月25日/KABA-2801 )
  • らぶドル First Live in 横浜BLITZ(2007年7月25日/AVBA-26279)
  • 涼宮ハルヒの激奏(2007年7月27日/KABA-1609)
  • Animelo Summer Live 2007 「Generation-A」(2007年11月28日/LABM-7015~7017)
  • 「Minori Chihara Message 01」(2007年12月26日/LABM-7022)
  • 「Minori Chihara 1st Live Tour 2008 ~Contact~ LIVE DVD」(2008年6月25日/LABM-7023)

相關條目[編輯]