國會政黨聯盟

出自維基百科,自由嘅百科全書
Jump to navigation Jump to search


國會政黨聯盟
國會政黨聯盟黨旗.png
國會政黨聯盟標誌.png
主席悟覺妙天
成立 (2018-10-18)2018年10月18號(0年276日)
總部 臺北市中正區忠孝東路2段88號4樓
理念 人民有權過好日子



www.congressparty.tw

國會政黨聯盟(簡稱國會黨英文Congress Party Alliance,英文所寫為CPA),係中華民國政黨,2018年(中華民國107年)10月18號喺臺北市召開國會政黨聯盟全國黨員成立大會,正式成立。中央黨部位喺臺北市中正區忠孝東路二段88號4樓。國會政黨聯盟經第一屆全國黨員代表大會選出悟覺妙天禪師為黨主席,喺同年11月29號獲內政部准予備案。

民國黨喺2019年(民國108年)1月25號併入,成為中華民國憲政史上第一單政黨合併。[1][2][3][4][5]

成立宗旨[編輯]

國會政黨聯盟為革新政府體制,改革開放,保障人民應有嘅自由同社會福利,積極發展各項經濟建設,締造全民富裕生活;促進政黨合作,推動兩岸和平發展,建設台灣為宗旨。

國會政黨聯盟話,執政者喺兩岸關係思考上必須拋開個人或政黨本身嘅意識形態,以謀求人民福祉同埋民意依歸作為決策最高原則,先係一個為民負責嘅政府。兩岸應該喺政治議題外有更多交流同互動,同時中國大陸都應尊重同埋接受台灣民意,一齊為兩岸和平努力。[6]

創黨宣言[編輯]

人民有權過好日子

人民過好日子是不可被剝奪的天賦人權,它不是政客的恩賜,它是政黨、政府與國家存在的唯一目的。 悟覺妙天禪師憂心台灣當前嚴峻現況,毅然創建人道主義平民政黨的「國會政黨聯盟」,號召有志人士,讓人民真正有權過好日子。

我們主張兩岸簽訂和平協議,消弭兩岸衝突風險。 我們主張「一中兩席」,堅持中華民國自由地區重獲聯合國及各項國際組織的席位。 我們主張建立國會內閣制,恢復國會的閣揆同意權,優秀立委可擔任內閣首長,降低不分區立委分配門檻,讓小黨監督大黨。

人民有權過好日子是本黨的基本主張,與此根本主張抵觸之政治經濟議題,我們將全面反對。

本黨誓言:秉持人道主義理念,堅持平民政黨路線,以維繫兩岸和平為己任,以消弭國政混亂為目標,讓人民有權過好日子!

——— 取自國會政黨聯盟網站 [7]


黨職[編輯]

黨主席[編輯]

任次 接任 卸任
1 悟覺妙天禪師 2018年10月18號 台灣日報高雄分社主任、屏東縣新聞記者公會理事、民本廣播電台台長

副主席[編輯]

任次 接任 卸任
1 徐欣瑩 2019 年6月號 民國黨主席、第八屆立法委員、前新竹縣議員

爭議[編輯]

政教合一[編輯]

以前妙天贊助民國黨已經畀人話係政教合一,今次妙天重親自落水搞政治,政教合一嘅指控就更加犀利。[8]

[編輯]

睇埋[編輯]

連出去[編輯]

相關新聞[編輯]