Wikipedia:共識可以改

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去: 定向搵嘢
維基百科嘅政策
文章嘅標準
中立嘅觀點
有根有據
非原創研究
唔啱維基百科嘅嘢
講在生嘅人
同維基友合作
假定善意
文明嘅編輯方式
共識
唔好人身攻擊
處理拗撬
      
維基百科共識流程

維基百科希望達到以共識為目的。由於維基一路咁發展會令一啲共識改變,但都唔等如可以當一啲已經行緊嘅共識無到;只係話喺維基方針係乜可以改,一次決定之後出現嘅異議可能代表共識變咗。所以我哋都要接受--姑勿論個決定係基於投票或者乜都好。如果要達到最好決定,咁每個人嘅意見都需要尊重。如果有拗撬,就要搵一種大家都接受嘅出路。投票唔係常法;而且任何投票結果都唔係箍死(binding)嘅。

咁唔係話之前傾好過嘅嘢可以一下子就抺晒去,亦唔代表可以完全唔理先例。有啲做法係唔要得,例如死纏爛打不斷咁點名剷走某篇文直至達到目的。但又唔等如話之前決定過,就唔可以拎出嚟講:如過你睇到有樣決定已經過晒氣,你可以去城市論壇要求意見或者篇文嘅討論版問下,睇下有無人和議。得你自己一個人講唔算新共識。

維基自然會日日變。日日有新人嚟,自然就有新料新諗頭。我哋自然就有好多以前無嘅見解。所以,有地方去挑戰之前決定係好重要嘅--無論個決定係嚟自投票定共識。換言之,每項決定應該都可反轉,唔應係定死嘅。

但係,有少數決定真係決定,除非條友自己反轉渠。例如珍寶威仲裁會同維基媒體塊板啲。想反轉呢啲決定,要向嗰條友上訴。

另外睇吓[編輯]