唱紅歌、讀經典、講故事、傳箴言

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去: 定向搵嘢

 唱紅歌、讀經典、講故事、傳箴言粵拼coeng3 hung4 go1 duk6 ging1 din2 gong2 gu3 si6 cyun4 zam1 jin4 ,簡稱唱讀講傳coeng3 duk6 gong2 cyun4)或講讀傳唱gong2 duk6 cyun4 coeng3),係中國共產黨第十七屆中央政治局委員、當時兼任重慶市委書記嘅薄熙來喺當地推行嘅四項政治宣傳活動嘅總稱,即係要求市民歌唱讚揚中國共產黨嘅紅色歌曲(「紅歌」)、讀古今中外經典(「經典」)、講有教育意義嘅故仔(「故事」)、傳播名言警句(「箴言」),自2008年起實施到薄熙來落台[1][2]

[編輯]

  1. 何事忠 (2010年12月6號). "「唱读讲传」: 提高文化软实力的有效途径" (用简体中文寫). 人民网. 喺2012年2月14號搵到. 唱红歌,就是唱人民解放的歌、社会主义建设的歌、改革开放的歌、劳动人民的歌。读经典,就是读古今中外几十年、几百年以至几千年大浪淘沙留下的精彩诗文。 讲故事,就是讲革命、建设和改革开放时期打动人心、催人奋进的人和事。传箴言,就是传古今中外的名人名言、格言、警句和人民群众创作的「好段子」。 
  2. 杜术林 (2011年1月30號). "薄熙来力挺唱读讲传背后的文化自觉" (用简体中文寫). 腾讯网. 喺2012年2月14號搵到.