進敎圍

出自維基百科,自由嘅百科全書
(由進教圍跳轉過嚟)
Jump to navigation Jump to search
向東望進教圍
向西望進教圍

進敎圍St. Francis Yard)係灣仔區一條,嚮灣仔民居地方。進敎圍東端係聖佛蘭士街,西端係揸車嘅掘頭路,不過行人重可以行過去日街月街。進教圍嘅中段南面通去光明街星街。當年有間教堂嚮附近,教友同澳門葡籍傳教士就集中聚居喺呢度。

[編輯]

進教圍係香港第一個天主教教會墳場,香港開埠初期1841年無耐就有。當年灣仔係白人聚居地,之不過有唔少水土不服,嚟到香港就死左,所以就嚮教堂嗰度方便落葬。個墳場無耐因為城市發展,搬去黃泥涌,家下跑馬地附近。

搵食[編輯]

灣仔進教圍同光明街2號交界,有檔50年以上嘅大牌檔,德如茶餐廳好似中環結志街嗰檔蘭芳園,有檔口而家租街鋪營業。話事人叫蘇媽,德如賣絲襪奶茶炒飯炒麵、咖哩肉片飯嘅,佢比附近嘅日本料理西餐廳經濟抵食。

睇埋[編輯]

[編輯]