陳念君

出自維基百科,自由嘅百科全書
Jump to navigation Jump to search
陳念君
藝人或藝術家
羅馬拼音 Chan Nim Kwan
英文名 Georgina
國籍 Flag of Hong Kong.svg 中國香港
語言 粵語英語
教育程度 中五畢業
配偶 章志文
仔女 章皓謙(Micah)
 - 2009年(9–10歲)
經紀公司 無綫電視

陳念君英文Georgina Chan Nim Kwan1979年10月23號—)係香港女演員,依家係香港無綫電視合約女藝員。

簡介[編輯]

陳念君喺2001年畢業於第15期無綫電視藝員訓練班,同期畢業嘅學員有章志文夏竹欣殷櫻。早期飾演角色主要係跑龍套,佢喺2003年參演無綫電視劇《洗冤錄II》飾演小桃同2011年飾演《法證先鋒III》嘅馮曉靜都好多人知。2011年底爲照顧屋企而暫時離開無綫,直到2013年重返無綫接拍劇集《熟男有惑》客串演棄嬰母親吳愛芷重新令觀衆留意。

感情[編輯]

陳念君2004年同無綫電視嘅演員章志文結咗婚,2009年兩人生咗一個仔章皓謙(Micah)[1]

出演作品[編輯]

電視劇(無綫電視)[編輯]

2000年[編輯]

2001年[編輯]

2002年[編輯]

2003年[編輯]

2004年[編輯]

2005年[編輯]

2006年[編輯]

2007年[編輯]

2008年[編輯]

2009年[編輯]

2010年[編輯]

2011年[編輯]

2012年[編輯]

2013年[編輯]

2014年[編輯]

電影[編輯]

參與節目[編輯]

2013年[編輯]

[編輯]

出面網頁[編輯]