2017年度勁歌金曲得獎名單

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去導覽 跳去搵嘢

2017年度勁歌金曲頒獎典禮響2017年12月30號晚8點半喺將軍澳電視廣播城一號錄影廠舉行。今屆頒獎禮嘅主題係「Music is Everywhere and Anywhere」,由陸浩明馮盈盈麥明詩擔任司儀。

今年大會將「最受歡迎男歌星」同「最受歡迎女歌星」合併成為「最受歡迎歌星獎」,男女歌手會一齊角逐呢個獎。

歌曲獎項[編輯]

勁歌金曲獎[編輯]

主唱 作曲 填詞 編曲 監製
第一首 天網 周柏豪 張家誠 張美賢 周錫漢黃兆銘 何哲圖、周錫漢
第二首 我不會撒嬌 何雁詩 張家誠 張美賢 張家誠 何哲圖、韋景雲
第三首 安全感 JW王灝兒 林家謙 陳詠謙 周錫漢黃兆銘 周錫漢
第四首 較早前錄影 吳浩康 徐 浩 黃偉文 徐 浩黃兆銘 徐 浩
第五首 琢磨 許靖韻 賴映彤 陳詠謙 王雙駿 王雙駿
第六首 到此一遊 胡鴻鈞 張家誠 張美賢 張家誠 何哲圖、韋景雲
第七首 朋友身份 胡鴻鈞 Larry Wong 林若寧 Larry Wong 舒 文
第八首 忘記我自己 HANA菊梓喬 張家誠 張美賢 Johnny Yim 何哲圖、韋景雲
第九首 一輩子守候 HANA菊梓喬 張家誠 張美賢 張家誠 何哲圖、韋景雲
第十首 戰勝吧 鄭俊弘 徐洛鏘 楊 熙 徐洛鏘 何哲圖、韋景雲
第十一首 BB Rainky蔚雨芯 雷頌德 小 克 雷頌德 雷頌德
第十二首 帶著骨灰去旅行 洪卓立 Kenix Cheang 黃偉文 Kenix Cheang 舒 文Kenix Cheang
第十三首 陪著你走 譚嘉儀 盧冠廷 唐書琛 朱俊傑 何哲圖、朱俊傑
第十四首 畢業之後 林欣彤 朱俊傑 楊 熙 朱俊傑 何哲圖、韋景雲
第十五首 傷心到變形 吳業坤 吳業坤Cousin Fung 陳詠謙 Edward Chan Edward ChanCousin Fung
第十六首 長相廝守 ToNick ToNick 梁栢堅、薑檸樂 ToNick Adrian ChanToNick
第十七首 一刻戀上 C AllStar 簡、賴映彤 黃偉文 賴映彤
第十八首 習慣愛你 泳 兒 胡卓明 李峻一 陳子龍、黃兆銘 陳子龍
第十九首 C3PO 李克勤 鄺尚開 李克勤 馮翰銘 馮翰銘
第二十首 失魂記 李克勤 馮翰銘 林若寧 馮翰銘 馮翰銘
勁歌金曲獎候選名單(以歌手名筆劃嚟排)
編號 候選歌曲 主唱
01 此刻無價 C AllStar
02 靈魂進化
03 一刻戀上
04 兄兄我我
05 忘記我自己 HANA菊梓喬
06 久別重逢
07 手中沙
08 一輩子守候
09 七歲
10 安全感 JW王灝兒
11 小故事
12 原來只因深愛著 JW王灝兒吳業坤
13 煉獄健身室 On@C AllStar
14 Cc Rainky蔚雨芯
15 BB
16 從今以後 Super Girls
17 說再見了吧 Supper Moment
18 長相廝守 ToNick
19 這一個夜 太 極
20 心眼 王浩信
21 陪著你走 王浩信譚嘉儀
22 我怎會如此 伍富橋
23 失魂記 李克勤
24 C3PO
25 黑膠
26 愛近在眼前 何雁詩
27 我不會撒嬌
28 太想討好你
29 較早前錄影 吳浩康
30 傷心到變形 吳業坤
31 演員
32 安守本份 谷 微
33 天網 周柏豪
34 畢業之後 林欣彤
35 奇怪
36 有淚多好 林奕匡
37 難得一遇
38 停止繁殖
39 習慣愛你 泳 兒
40 一隻小豬
41 閃先 洪卓立
42 帶著骨灰去旅行
43 願望樹 胡 琳
44 到此一遊 胡鴻鈞
45 朋友身份
46 情人自擾
47 It's My Day 孫耀威
48 琢磨 許靖韻
49 Shut Up
50 磚頭 陳柏宇
51 霸氣情歌
52 行屍走肉
53 時間做證 陳曉東
54 聽你說願意 鄭世豪
55 戰勝吧 鄭俊弘
56 地盡頭
57 風沙
58 真心真意 鄭俊弘何雁詩
59 陽光小姐 糖 妹
60 在這家
61 Be Water, My Friend 鍾舒漫
62 小碎步
63 從不信自己
64 閃光 顏卓靈
65 日落大道 羅力威
66 我不歸去 譚嘉儀
67 陪著你走
68 最後也分開
69 慾望面前 譚耀文
70 死亡之吻 關楚耀

最佳合唱歌曲[編輯]

歌手獎項[編輯]

最佳樂隊組合獎[編輯]

  • 金獎:C AllStar
    • 上榜歌曲:一刻戀上、煉獄健身室、靈魂進化、此刻無價
    • 演繹歌曲:一刻戀上
  • 銀獎:Supper Moment
    • 上榜歌曲:說再見了吧、靈感床、大丈夫
    • 演繹歌曲:長相廝守、說再見了吧、喜氣洋洋(與ToNick合唱)
  • 銅獎:ToNick
    • 上榜歌曲:長相廝守
    • 演繹歌曲:長相廝守、說再見了吧、喜氣洋洋(與Supper Moment合唱)

最佳唱作歌手[編輯]

  • 金獎:糖 妹
    • 上榜歌曲:在這家、陽光小姐
    • 演繹歌曲:陽光小姐
  • 銀獎:王嘉儀
    • 派台歌曲:深淵、給男神的面書
  • 銅獎:羅力威
    • 派台歌曲:日落大道

最佳唱跳藝人[編輯]

  • 鍾舒漫
    • 上榜歌曲:從不信自己、小碎步、Be Water, My Friend
    • 演繹歌曲:小碎步

新人獎項[編輯]

最受歡迎新人獎[編輯]

  • 金獎:谷 微
    • 上榜歌曲:安守本份
    • 演繹歌曲:安守本份
  • 銀獎:顏卓靈
    • 上榜歌曲:閃光、Baby Stop
  • 銅獎:伍富橋
    • 上榜歌曲:我怎會如此
最受歡迎新人獎候選名單
Lydia劉敬雯 MFM TIFF陳蔚琦 丁可欣
王嘉儀 伍富橋 余香凝 谷 微
林若盈 徐加晴 陳 蕾 黃意雅
顏卓靈

五大年度獎項[編輯]

最高人氣歌星獎[編輯]

  • 周柏豪
    • 上榜歌曲:天網
    • 演繹歌曲:天網

最佳演繹男歌星[編輯]

  • 胡鴻鈞
    • 上榜歌曲:情人自擾、朋友身份、到此一遊、遙不可及
    • 演繹歌曲:朋友身份、遙不可及(與蔣志光合唱)

最佳演繹女歌星[編輯]

  • HANA菊梓喬
    • 上榜歌曲:一輩子守候、手中沙、久別重逢、忘記我自己、欲言又止
    • 演繹歌曲:一輩子守候、忘記我自己

最受歡迎歌星獎[編輯]

最受歡迎歌星獎候選名單(以歌手名筆劃嚟排)
HANA菊梓喬 JW王灝兒 Rainky蔚雨芯 李克勤
何雁詩 吳浩康 吳業坤 周柏豪
林欣彤 林奕匡 泳 兒 洪卓立
胡鴻鈞 孫耀威 許靖韻 陳柏宇
陳曉東 鄭俊弘 鍾舒漫 羅力威
譚嘉儀 關楚耀

勁歌金曲金獎[編輯]

出面網頁[編輯]