Wikipedia:城市論壇 (消息)

出自維基百科,自由嘅百科全書
(由Wikipedia:VPN跳轉過來)
跳去: 定向搵嘢
  消息   政策   技術   提議   協助   雜項   睇晒  
捷徑:
WP:VPN
城市論壇嘅新聞及資訊部係畀大家論嘅新聞同消息嘅。維基百科里程碑喺Wikipedia:宣佈;其他消息去社區佈告板
請喺你嘅留言道加上你嘅簽名用埋時間(打入~~~~或者撳一下編輯工具欄上面嘅簽名掣)。請響最尾道加上新嘅題目。呢個版本嘅URL係:http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:%E5%9F%8E%E5%B8%82%E8%AB%96%E5%A3%87_(%E6%B6%88%E6%81%AF)?oldid=1186372
歸檔



2017年各月最多人睇嘅文[編輯]

2017年各月最多人睇嘅文已經整理好。同上一年差唔多,都係以影視娛樂題材比較多人睇。上榜次數方面,香港蔴雀廣東話粗口林作上年每個月都有出現,袁澧林國家面積一覽就有11個月出現。不過講到全年總冠軍,應該就係歌手2017,頭四個月大幅拋離其他文。粵文維基全年最多人睇嘅文居然唔關香港、廣東呢啲粵語地區嘅題材,而係湖南嘅一個普通話節目,真係好大諷刺!而且舊年12月已經見到歌手2018明顯跑出,睇怕2018年都幾大機會都係繼續呢個情況。--Ivanlam88 (傾偈) 2018年1月20號 (六) 16:51 (UTC)

《歌手》系列似係集中有某幾位用戶集中去改嘢,呢啲文章應該有相當嘅水份喺度。 Shinjiman 2018年1月20號 (六) 17:25 (UTC)
其實《歌手》呢類同粵語圈無乜關係嘅嘢,交畀國維嗰邊寫就最好,呢度反而應該要寫多啲同粵語圈有關或者國維嗰邊無人寫嘅嘢。可以睇到唔少上到Top 25嘅文,都係粵維獨家,又或者粵維開文早過國維好多。--Kowlooner (傾偈) 2018年1月21號 (日) 11:51 (UTC)
抱歉,在下的粤语写作水平着实有限,但就算是用国语我也要来说一下这事态的严重性。最近一段时间我在Google台湾版搜索「歌手2018」得到的结果显示,来自粤语维基百科的条目居然比来自中文维基百科的同名条目排名还要靠前,这岂不是一个天大的笑话?而且,这篇条目也误导了不少权威媒体,包括苹果日报、香港01等在内都曾深受其害,粤维社群不能再坐视不管,任其发展下去了。--Dabao qian (傾偈) 2018年1月31號 (三) 10:59 (UTC)
好似呢啲修訂噉,真係當咗呢度係個水晶球嚟嘅。所以我先將下年嘅文章做咗保護先。 Shinjiman 2018年2月8號 (四) 00:49 (UTC)
@Shinjiman粤维社群现已无药可救,某些用户到现在都还没有放弃对杨千嬅加盟歌手2018的幻想,然而时至今日节目组官方都还没有正式公布终极补位歌手的人选,要知道当时苹果日报误报杨千嬅将作为首发歌手加盟《歌手2018》的消息就是由粤文维基百科起的头。还有,明天将要录制的第八期节目,居然还没开录这里就已经列出了完整版歌单和抽签顺序。要知道,除去已经在第七期节目中事先抽过签的汪峰、张韶涵、李泉,以及默认最后一位出场的新进踢馆歌手霍尊,其他四位歌手的出场顺序到现在都还是未知数。至于歌单方面,今年节目组会在每期节目正式录制之前通过官方微博发布每位歌手的置顶歌单,其中包含的内容就是这位歌手在即将录制的这期节目中的全部备选曲目,而最终的竞演曲目一定会是从置顶歌单中择其一。第八期节目到目前为止只剩下Jessie J和霍尊的置顶歌单还没有发布了,而至于这篇粤维条目里的歌单,则是一首都不在置顶歌单当中。更过分的是,突围赛都还没录制,甚至第四轮都还没有比完,在文章开头的赛果表中就已经列出了某用户臆测的突围赛赛果。真是令人失望。--Dabao qian (傾偈) 2018年2月27號 (二) 05:27 (UTC)
老實講我又唔係《歌手》迷,對呢啲嘢嘅查證都唔係好易搵得到;因此有可能需要對某啲用戶對於某啲文章嘅某啲編輯行為作出限制,喺技術上面只可以保護篇文章,同埋用過濾器隔開先至得。 Shinjiman 2018年2月27號 (二) 08:36 (UTC)
你睇編花籃嘅微博,歌單好准,佢係工作人員,我都係喺個度寫歌單落嚟。特克斯特 (傾偈) 2018年2月28號 (三) 12:57 (UTC)
@Shinjiman@Dabao qian同埋當初我嚟粵維到開文係因為喺賽果表嗰個爭議,除咗顏色就係總排名件事,淘汰係綜合兩期去決定淘汰人選,而歌王喺第一二五季就係綜合三場或兩場去決定歌王,而總決賽直接寫最後嘅結果我覺得就有誤導性,雖然話下面賽程有詳細解釋成個流程,但係要縮簡個話都要縮簡得合理,唔好有誤導性。 —之前未簽名嘅留言係由特克斯特 (留言貢獻) 響2018年2月28號 (三) 13:02 (UTC)所加入嘅。

ESEAP Conference 2018[編輯]

Hello all ,

Scholarship applications for ESEAP Conference 2018 is now open!

ESEAP Conference 2018 is a regional conference for Wikimedia communities around the ESEAP regions. ESEAP stands for East, Southeast Asia, and Pacific. Taking place in Bali, Indonesia on 5-6 May 2018, this is the first regional conference for the Wikimedia communities around the regions.

Full scholarships are subject to quotas, maximum two people per country and your country is eligible to apply, visit this page.

We also accept submissions of several formats, including:

  • Workshop & Tutorial: these are presentations with a focus on practical work directed either to acquiring a specific skill or doing a specific task. Sessions are 55 minutes led by the presenters in a classroom space suitable for laptops and work.
  • Posters: A2-size format to give news, share your community event/program, set out an idea, propose a concept, or explain a problem. The poster itself must be uploaded to Wikimedia Commons with a suitable license.
  • Short Presentation/Sharing talks: 10-15 minutes presentation on certain topic.

Deadline for submissions and scholarship applications is on 15 March 2018. If you have any question, don't hesitate to contact me or send your e-mail to eseap@wikimedia.or.id.

Best regards, --Beeyan (傾偈) 2018年3月7號 (三) 09:36 (UTC)

第十三年[編輯]

向來都無乜人講。本百科去到十三週年。HenryLi (傾偈) 2018年3月26號 (一) 07:54 (UTC)

粵文維基遊埠[編輯]

我想搞返起仲喺孵蛋機嘅粵文維基遊埠(incubator:Wy/yue/頭版),近排試寫咗幾篇短文,例如約翰内斯堡開羅,都係喺中文同英文版嗰邊譯咗一小部份過去嘅(我未有時間譯晒成篇)。如果大家得閒嘅話,不如過嚟幫下手,等佢可以快啲出世吖!寫下呢啲旅遊資訊都幾好玩㗎!Professorjohnas (傾偈) 2018年4月2號 (一) 19:09 (UTC)