Portal:LGBT

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去導覽 跳去搵嘢

Gay Pride Flag.svg LGBT主題 Gay Pride Flag.svg

歡迎嚟到維基百科嘅LGBT主題!


乜嘢係LGBT

Rainbow flag flapping in the wind.jpg

LGBT係一隻英文第一個字母縮寫詞,係用嚟講女同性戀者(Lesbians)、男同性戀者(Gays)、雙性戀者(Bisexuals)他跨性別者(Transgender)嘅一個統稱。佢被人認為比「酷兒」或「lesbigay」有更少嘅爭議。

到2004年為止,LGBT已經變做一種好主流嘅用法,令到呢個字攞到多數女同性戀、男同性戀、雙性戀、跨性別社群中心同埋大部分英語國家裡同性戀刊物嘅採用。

人物

名言

我總覺得長期、固定、有感情的性關係應該得到尊重。這和尊重婚姻是一個道理。

——王小波有關同性戀的倫理問題

對異性戀來說,可能同性戀是個話題,但是對同志來說,這不是個話題,這是真實的、每日的、每分每秒的生活。想牽著伴侶的手逛街,想組個家庭,想在動手術之前能有最親近的人簽名同意,想在死掉之後能把遺產留給最在乎的人,這些都是最根本的生活要求,既不是標新立異,也沒有要干擾別人。生活非常麻煩,你我各有辛酸,何苦互相為難?

——蔡康永

和諧就是不同階層、不同民族、不同性傾向的人群之間的和諧相處。異性戀者和同性戀者之間,都應當和諧相處。

——李銀河

我們而家幫緊我哋嘅鄰居、同事、朋友他親人,擴大攞到幸福嘅機會。與此同時,我哋建設緊一個更美好嘅社會。

——薩帕特羅西班牙同性婚姻法案發表嘅議會演說

我認為同性戀應該同所有人一樣,享有相同嘅權利,都應該享有結婚嘅權利。如果我哋剩係簡單咁讚成受歡迎嘅觀點,黑人可能唔有平等嘅權利。

——囂赫夫拿

當年今月

相關一覽

公告欄

暫時無

新聞動態

你知唔知?

精選圖片

分類

參與主題

HILLDEP indici.png

LGBT專題

(呢度列出嘅都係內容唔完整嘅部分條目,另外呢個專題入面仲有好多條目等緊你去完善!建議從英文條目翻譯嚟擴充條目。)

性取向
Sexual orientation - 4 symbols.svg
分類
異性戀 · 同性戀男同性戀 · 女同性戀
男性向 ·
女性向 · 雙性向 · 無性向
相關概念
雙性人 · 第三性 · 性別氣質
相關研究
生物學 · 性學 · 非異性戀 · 酷兒研究 ·
金賽量表 ·
動物界的同性性行為
法律
婚姻 · 民事結合 · 領養 · 㚻姦法 · 兵役 · 仇恨罪行 · 性小眾權利
呢個盒: 睇吓  討論  編輯  

其他專題

依家粵文維基百科有Portal:首頁/主題首頁數項主題首頁。
Monobook icon.svg 人文


Sports icon.png 娛樂同體育
Sinnbild Radfahrer, StVO 1992.svg 交通
Gnome-globe.svg 地理