葡萄牙

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去: 定向搵嘢
葡萄牙國旗
葡萄牙面向大西洋嘅海灣。

葡萄牙Portugal),又叫葡國,官名葡萄牙共和國República Portuguesa),係西歐。佢響伊伯利亞半島西邊,響歐陸來講係最西面嘅。葡國本土隔離係西班牙,西面就係大西洋。葡萄牙嘅歷史長久,不過國家畀羅馬天主敎敎宗承認係一國嗰時就要等到1143年10月5號

舊陣時喺澳門香港等地,西洋專指葡萄牙,西洋人指葡萄牙人。

[編輯]

葡萄牙早喺幾千年前就有人定居。1139年就建立咗個葡萄牙王國,行君主制度。

十五世紀係葡萄牙人最威水嘅時候。佢哋不斷向外擴張,不停咁做船去海上探險。就係咁葡萄牙喺海外攞咗好多資源返嚟,經濟一度去到頂點。

隨住英國荷蘭西班牙相繼崛起,葡萄牙喺16世紀就開始衰落。葡萄牙成日同佢哋打仗,打到咩都冇晒。1910年葡萄牙王國結束,正式行共和制度。

地理[編輯]

葡國本土隔離西班牙,西面係大西洋。如果以航海嚟講,葡萄牙係由歐洲直接經大西洋美洲,好有優勢。佢響大西洋亦都有亞速爾羣島馬德拉羣島

葡萄牙北部係山地,中部沿海地區有好多漁村同度假勝地,而南部就係丘陵地帶。

經濟[編輯]

葡萄牙嘅經濟向來都唔係好好。一般嚟講佢嘅農業重發達過製造業,工業產品雖然好多化工同石油,但最出名嘅係用水松木製造嘅軟木塞,即係酒樽蓋。十五世紀嗰陣葡萄牙有好多殖民地,好似巴西,掌握咗好多原料資源,不過而家大部份殖民地都獨立咗,所以葡萄牙已經冇呢方面優勢。

葡萄牙貨幣目前係用緊歐元,係歐元創始國成員之一。

出面網頁[編輯]