國際化國家同地區頂級域一覽

出自維基百科,自由嘅百科全書
Jump to navigation Jump to search

國際化國家同地區頂級域IDN ccTLD或者ccIDN)係畀國家或者地區嘅國際化頂級域。呢尐頂級域以Punycode編碼,透過用戶端嘅應用程式,好似網頁瀏覽器,編碼可以被轉換做地方語言,好似中文字符。

下面列出全部國際化國家同地區頂級域,包括被駁回或者審核緊嘅域名。

現行[編輯]

DNS名 頂級域 國家或者地區 發音 語言 備註 其他頂級域 DNSSEC
xn--lgbbat1ad8j الجزائر.[註 1]  阿爾及利亞 al-jaza'ir 阿拉伯文 .dz 唔係
xn--54b7fta0cc .বাংলা  孟加拉 bangla 孟加拉文 未授權 .bd 唔係
xn--fiqs8s、
xn--fiqz9s[註 2]
.中國  中華人民共和國 zhōngguó 同時有簡體中文繁體中文 .cn 唔係
xn--wgbh1c مصر.[1][2]  埃及 masr [3] 阿拉伯文 .eg 唔係
xn--node .გე  格魯吉亞 ge 格魯吉亞文 未授權 .ge 唔係
xn--j6w193g .香港[4][5]  香港 hoeng1 gong2 同時有簡體中文同及繁體中文 .hk 唔係
xn--h2brj9c .भारत  印度 bhārat 梵文 未被使用 .in
xn--mgbbh1a71e بھارت. bhārat 烏爾都文 未被使用 唔係
xn--fpcrj9c3d .భారత్ bhārat 泰盧固文 未被使用 唔係
xn--gecrj9c .ભારત bhārat 古吉拉特文 未被使用 唔係
xn--s9brj9c .ਭਾਰਤ bhārat 果魯穆奇文 未被使用 唔係
xn--xkc2dl3a5ee0h .இந்தியா inthiyaa 泰米爾文 未被使用 唔係
xn--45brj9c .ভারত bhārat 孟加拉文 未被使用 唔係
xn--mgba3a4f16a ایران.[6]  伊朗 īrān 波斯文 未有人用 .ir 唔係
xn--mgbayh7gpa الاردن.[註 1]  約旦 al'urdun 阿拉伯文 .jo 唔係
xn--80ao21a .қаз  哈薩克 qaz 哈薩克話(西里爾字母) .kz 唔係
xn--mgbx4cd0ab مليسيا.[註 1]  馬來西亞 Malaysia 阿拉伯文 未有人用 .my
xn--l1acc .мон  蒙古國 mon 蒙古文(西里爾字母) 未授權 .mn 唔係
xn--mgbc0a9azcg المغرب.[註 1]  摩洛哥 al-maghrib 阿拉伯文 .ma 唔係
xn--mgb9awbf عمان.[註 1]  阿曼 Oman 阿拉伯文 未有人用 .om 唔係
xn--mgbai9azgqp6j پاکستان.  巴基斯坦 Pakistan 烏爾都話 未授權 .pk 唔係
xn--ygbi2ammx فلسطين.[註 1] Template:Palestinian territories旗資料 filastīn 阿拉伯文 .ps 唔係
xn--wgbl6a قطر.[註 1]  卡塔爾 Qatar 阿拉伯文 .qa 唔係
xn--p1ai .рф  俄羅斯 RF 俄文(西里爾字母) .ru
xn--mgberp4a5d4ar السعودية.[7]  沙特阿拉伯 as-saʢūdiyyah 阿拉伯文 .sa 唔係
xn--90a3ac .срб  塞爾維亞 srb 塞爾維亞文(西里爾字母) .rs 唔係
xn--yfro4i67o .新加坡  星加坡 Xīnjiāpō/Sin-ka-po 同時設簡體中文繁體中文 .sg 唔係
xn--clchc0ea0b2g2a9gcd .சிங்கப்பூர்  星加坡 cinkappūr 泰米爾文 .sg 唔係
xn--3e0b707e .한국  大韓民國 hangūk̚ 韓文 .kr
xn--fzc2c9e2c .ලංකා  斯里蘭卡 lanka 僧伽羅語 .lk 部份
xn--xkc2al3hye2a .இலங்கை ilangai 泰米爾語 部份
xn--mgbpl2fh سودان.[註 1]  蘇丹 Sudan 阿拉伯文 未授權 .sd 唔係
xn--mgbtf8fl سوريا.[註 1]  敘利亞 sūryā 阿拉伯文 .sy 唔係
xn--kpry57d、
.xn--kprw13d[註 3]
.台灣  中華民國 táiwān/tâi-oân 同時有簡體中文繁體中文[8] .tw
xn--o3cw4h .ไทย  泰國 thai 泰文 .th
xn--pgbs0dh تونس.[註 1]  突尼西亞 tūnis 阿拉伯文 .tn 唔係
xn--j1amh .укр  烏克蘭 ukr 烏克蘭文(西里爾字母) .ua 唔係
xn--mgbaam7a8h امارات.[9][註 1]  阿拉伯聯合酋長國 imārāt 阿拉伯語文 .ae 唔係
xn--mgb2ddes اليمن.[註 1]  也門 alyemen 阿拉伯文 未授權 .ye 唔係
  1. 1.00 1.01 1.02 1.03 1.04 1.05 1.06 1.07 1.08 1.09 1.10 1.11 阿拉伯文域名係由右至左嘅,同阿拉伯文嘅習慣保持一致。
  2. xn--fiqs8s係簡體中文版,而xn--fiqz9s就係繁體中文版。
  3. .xn--kprw13d係簡體中文版,而xn--kpry57d就係繁體中文版。

提議[編輯]

DNS名 頂級域 國家地區 發音 語言 其他頂級域 備註
xn--90ae .бг [10]  保加利亞 bg 保加利亞文 .bg 申請被人駁回
xn--qxam .ελ  希臘 el 希臘文 .gr 申請被人駁回
xn--4dbrk0ce ישראל.[11]  以色列 Israel 希伯來文 .il
xn--d1alf .мкд [12][13]  馬其頓共和國 mkd 馬其頓語 .mk 提議
xn--wgv71a .日本[14]  日本 NipponNihon 日文 .jp
xn--vcst06ab2a .日本国[14] Nippon-kokuNihon-koku 日文
xn--q7ce6a .ລາວ [15]  老撾 LaoLaao 老撾語 .la
xn--mgbb7fyab ليبيا.  利比亞 Lībyā 阿拉伯文 .ly

參考[編輯]

睇埋[編輯]