聖靈

出自維基百科,自由嘅百科全書
(由聖神跳轉過來)
Jump to navigation Jump to search
宗教系列
基督宗教
Christian cross.svg
基督教史
基督教發展時序
耶穌基督
耶穌十二門徒
大公會議
大分裂
十字軍東征
宗教改革與更正教
中國基督教
中國基督教史
三位一體
聖父
聖子 (神學)
聖靈
基督教神學
基督教會
禮拜
聖恩 · 救贖
登山寶訓
十誡
聖經
舊約
新約
正典
次經
偽經
和合本修訂版
基督教派
天主敎
東正教
聖公宗
新教
東方正統教會
東方亞述教會

基督教運動

聖靈天主教譯為聖神景教譯為涼風淨風淨風王)係傳統基督教所信嘅三位一體上帝中嘅一個位格,其他兩個位格分別係聖父(即係耶和華)同聖子(即係耶穌)。係《聖經》入面,所指嘅無形、強大、神聖嘅靈(創世記1:2;使徒行傳2:18)。

[編輯]

聖靈嘅理解係最早同現今嘅基督宗教中係有分歧的。《聖經》從來無聲稱聖靈(聖神)為三位一體天主(上帝)中嘅一個位格。事實上,即使係最早嘅信經——《使徒信經》中,只係簡單咁宣認「我信聖靈(聖神)」。直到4世紀,教會發展三位一體神學教義時,聖靈係上帝嘅說法先出現。教父亞他那修堅稱聖靈同聖父係同質。另一位君士坦丁堡主教馬西頓紐斯(Macedonius),佢提出聖靈係被造者同聖靈嘅地位次於聖父同聖子嘅主張。結果,佢嘅主張隨即被視為反聖靈派。

既然第一次尼西亞公會議(公元325年)之後,三位一體嘅聖父同聖子嘅地位已經奠下。至於聖靈(聖神),《天主教歷史淺談【上二十三】》指出:「凱撒勒雅的主教巴西略(Basilio,330-379)用古希臘哲學家柏拉圖的思想作了一番神學思考,寫了一部《論天主神聖》(Il trattato sullo Spirito Santo,374)的書,他在著作中指出聖神與聖父和聖子是同性同等的。」聖靈係三位一體上帝(天主)嘅討論,被提到第一次君士坦丁堡公會議(公元381年)上。結果,教會係修定《尼西亞信經》時,加上「我信聖靈,是主,是賜生命的,從父出來,與父、子同受敬拜,同受尊榮」。從此,聖靈係三位一體上帝嘅地位才被確認。

但係,《尼西亞信經》中用詞,東西部教會對聖靈係從父出來從父和子出來嘅理解出現分歧,基督教稱之為和子句爭辯。呢個分歧最終變咗做基督教嘅第一次大分裂嘅因由之一。而今日嘅基督新教,一般接受西部教會(即今日嘅天主教)所用文句——聖靈係「從父和子出來」。

相關文章[編輯]