香港2021年度授勳同嘉獎名單

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去導覽 跳去搵嘢

香港2021年度授勳同嘉獎名單2021年7月1號喺憲報刊登,共746人獲得特區政府行政長官頒授勛銜同作出嘉獎[1][2]

授勳同嘉獎名單[編輯]

大紫荊勳章[編輯]

金紫荊星章[編輯]

銀紫荊星章[編輯]

銀英勇勳章[編輯]

  • 孫偉薇女士,MBS
  • 雷俊傑先生,MBS
  • 黎遨遊先生,MBS
  • 盧秉善先生,MBS (Mr Adam Alexander ROBERTS)

紀律部隊及廉政公署卓越獎章[編輯]

香港警察卓越獎章
香港消防事務卓越獎章
香港入境事務卓越獎章
  • 何家榮先生,IDSM
  • 陳天賜先生,IDSM
香港海關卓越獎章
香港懲教事務卓越獎章
政府飛行服務隊卓越獎章
香港廉政公署卓越獎章
  • 唐永德先生,IDS
  • 霍廣文先生,IDS

銅紫荊星章[編輯]

銅英勇勳章[編輯]

  • 何思駿先生,MBB
  • 吳凱健先生,MBB
  • 梁志恒先生,MBB
  • 莊小龍先生,MBB

紀律部隊及廉政公署榮譽獎章[編輯]

香港警察榮譽獎章
  • 江學禮先生,PMSM
  • 周一鳴先生,PMSM
  • 莫慶榮先生,PMSM
  • 劉鳳霞女士,PMSM
  • 方健雄先生,PMSM
  • 老鳳儀女士,PMSM
  • 何建華先生,PMSM
  • 李肇權先生,PMSM
  • 李慶洋先生,PMSM
  • 韋能治先生,PMSM(Mr Bradley Stephen WRIGHT)
  • 張永勤先生,PMSM
  • 張建祥先生,PMSM
  • 莫瑞明先生,PMSM
  • 黃君量先生,PMSM
  • 黃志光先生,PMSM
  • 黃美愉女士,PMSM
  • 楊耀宗先生,PMSM
  • 蒲理正先生,PMSM(Mr Angus Guy PULLINGER)
  • 趙慧寶女士,PMSM
  • 劉富華先生,PMSM
  • 盧志聖先生,PMSM
  • 謝名揚先生,PMSM
香港消防事務榮譽獎章
香港入境事務榮譽獎章
  • 丘文聰先生,IMSM
  • 何仕森先生,IMSM
  • 梁靜儀女士,IMSM
  • 麥建其先生,IMSM
  • 熊永強先生,IMSM
香港海關榮譽獎章
  • 吳華成先生,CMSM
  • 李德信先生,CMSM
  • 徐家亮先生,CMSM
  • 潘鳳蓮女士,CMSM
  • 黎嘉樂先生,CMSM
香港懲教事務榮譽獎章
政府飛行服務隊榮譽獎章
  • 周偉良先生,GMSM
香港廉政公署榮譽獎章
  • 江以藻先生,IMS
  • 賈允誠先生,IMS(Mr Sudhir Gulab GIDWANI)
  • 賈允寧先生,IMS(Mr Anoop Gulab GIDWANI)

榮譽勳章[編輯]

  • 戴樂群醫生,MHJP
  • 何鉅業先生,MHJP
  • 容樹恒教授,MHJP
  • 陳繼宇博士,MHJP
  • 陸地博士,MHJP
  • 黃少康先生,MHJP
  • 劉健華博士,MHJP
  • 黃文漢先生,MH
  • 符碧珍女士,MH
  • 陳耀雄先生,MH
  • 鄧家良先生,MH
  • 余智榮先生,MH
  • 車淑梅女士,MH
  • 周松東先生,MH
  • 林國明先生,MH
  • 林耀文先生,MH
  • 張樞宏先生,MH
  • 曾自香女士,MH
  • 黃火金女士,MH
  • 鄒秉恩先生,MH
  • 劉珮珊女士,MH
  • 劉偉健先生,MH
  • 蔡錦光先生,MH
  • 鄧卓然先生,MH
  • Dr Rizwan ULLAH,MH
  • 丁江浩先生,MH
  • 丁晨女士,MH
  • 伍清華先生,MH
  • 何嘉坤女士,MH
  • 余世欽工程師,MH
  • 吳光銘先生,MH
  • 吳國豪工程師,MH
  • 李文龍先生,MH
  • 李玉佩女士,MH
  • 李玉國教授,MH
  • 沈之弘醫生,MH
  • 冼漢廸先生,MH
  • 冼權鋒教授,MH
  • 林志挺先生,MH
  • 林奕權先生,MH
  • 林偉江先生,MH
  • 姚銘先生,MH
  • 胡永祥教授,MH
  • 馬偉雄先生,MH
  • 張彤教授,MH
  • 張敬川先生,MH
  • 梁中寶先生,MH
  • 梁國基先生,MH
  • 畢堅文先生,MH(Mr Mohamed Din BUTT)
  • 連喜慶先生,MH
  • 郭岳忠先生,MH
  • 陳郭詩慧女士,MH
  • 陳欣耀先生,MH
  • 陳家珮女士,MH
  • 陳毅宇先生,MH
  • 陳錦榮先生,MH
  • 陳擷霞女士,MH
  • 麥志強博士,MH
  • 麥志豪先生,MH
  • 麥毓錦先生,MH
  • 馮英偉先生,MH
  • 馮瑪莉女士,MH
  • 黃元弟先生,MH
  • 黃平先生,MH
  • 黃國恩博士,MH
  • 黃德森先生,MH
  • 黃醒林先生,MH
  • 黃顯榮先生,MH
  • 楊宇思博士,MH
  • 楊瑞良先生,MH
  • 葉文斌先生,MH
  • 葉奕成先生,MH
  • 雷啟蓮女士,MH
  • 劉瑞儀女士,MH
  • 劉寶芝女士,MH
  • 歐振成先生,MH
  • 歐智樂先生,MH(Mr Justin D' AGOSTINO)
  • 蔡少峰先生,MH
  • 鄧慕蓮博士,MH
  • 鄭智賢先生,MH
  • 羅婉文女士,MH
  • 譚兆成先生,MH
  • 蘇栢燦先生,MH

行政長官社區服務獎狀[編輯]

  • 張培剛先生
  • 丁潔玫女士
  • 王吉顯先生
  • 王姿潞女士
  • 何廸夫先生
  • 吳澤森先生
  • 吳靜玲女士
  • 李少文先生
  • 李立志先生
  • 李志榮先生
  • 李思敏女士
  • 李堃銘 (焜明)先生
  • 李莉女士
  • 李賢珍女士
  • 李穎詩女士
  • 李麗容女士
  • 汪紅女士
  • 周尚文先生
  • 周雪鳳女士
  • 侯榮光先生
  • 姜淑敏女士
  • 施生弟先生
  • 徐美惠女士
  • 翁燕玲女士
  • 馬家慧女士
  • 張桂英女士
  • 張德偉先生
  • 張毅先生
  • 梁大衛先生
  • 梁卓賢先生
  • 梁秉堅先生
  • 梁燕珍女士
  • 莫家豪教授
  • 莫潤輝牧師
  • 許菁女士
  • 陳浩庭先生
  • 陳國寧先生
  • 陳婉芬女士
  • 陳婉儀女士
  • 陳嘉麗女士
  • 陳漢民先生
  • 陳賢豪先生
  • 陳穎欣女士
  • 溫啟明先生
  • 馮壽如先生
  • 黃欣欣女士
  • 黃建強先生
  • 黃慧群教授
  • 楊上進先生
  • 葉俊遠先生
  • 葉椿春女士
  • 劉少坤女士
  • 劉美璐女士
  • 劉淑嫻女士
  • 歐志輝先生
  • 蔡子健先生
  • 鄧秀玲女士
  • 鄧鳳琪女士
  • 鄭明哲先生
  • 黎木金先生
  • 蕭志成博士
  • 鮑銘康先生
  • 謝永恒先生
  • 謝景華先生
  • 謝曉虹女士
  • 鍾頴欣女士
  • Mr Gurmel SINGH

以下嘉獎人士喺應對武漢肺炎香港疫情嘅工作方面,貢獻良多,特頒獎狀,以示嘉勉:

  • 羅仁禮先生,MHJP
  • 潘廣萬先生,CSMSM
  • 胡德超醫生
  • 丁嘉慧女士
  • 文浩然先生
  • 方翔先生
  • 王志德醫生
  • 王沛驊先生
  • 王偉平先生
  • 王 群博士
  • 司徒建華先生
  • 伍庭欣女士
  • 伍慧芸女士
  • 朱毅剛先生
  • 吳家文先生
  • 吳國熙先生
  • 吳彩華先生
  • 吳瑋倫先生
  • 吳道賓博士
  • 吳毅明先生
  • 吳麗明女士
  • 李立業醫生
  • 李姝嫻女士
  • 李景雲先生
  • 李謙彥先生
  • 李寶雄先生
  • 汪紫璇女士
  • 肖勝藍博士
  • 姚兆偉先生
  • 姚麗萍女士
  • 范偉祥先生
  • 唐志鴻博士
  • 徐梓軒先生
  • 徐曉慶女士
  • 區家建先生
  • 張玉琳女士
  • 張英琪女士
  • 張程先生
  • 張楠博士
  • 曹育強醫生
  • 梁永鴻博士
  • 梁玉池先生
  • 梁好有女士
  • 梁志偉先生
  • 梁銘恩女士
  • 梁潤豪先生
  • 莊惠明先生
  • 許偉廷先生
  • 許綽妍女士
  • 郭婉恩女士
  • 郭翠姿女士
  • 陳文俊醫生
  • 陳仲文工程師
  • 陳長有先生
  • 陳栢濤先生
  • 陳雯昭女士
  • 陳達榮先生
  • 陳嘉輝先生
  • 陳耀民先生
  • 麥智恒先生
  • 彭勃先生
  • 曾愷玲女士
  • 湯思敏女士
  • 程盼女士
  • 越毅強先生
  • 馮美珠女士
  • 馮英蓮女士
  • 黃婷欣女士
  • 黃麗珊女士
  • 黃歡華先生
  • 楊斌醫生
  • 楊維德醫生
  • 楊璵女士
  • 葉彤芬女士
  • 葉植恩博士
  • 葉錦棠先生
  • 葉錦蘭女士
  • 賈偉先生
  • 雷沛然先生
  • 趙鵬程博士
  • 潘家輝先生
  • 鄧妤博士
  • 鄧智聰先生
  • 鄧頌軒先生
  • 鄭宏先生
  • 鄭志雄醫生
  • 鄭夏婉女士
  • 黎少斌先生
  • 黎振偉先生
  • 戴愷樺女士
  • 繆特先生
  • 謝勰文醫生
  • 鍾展超先生
  • 鄺文影女士
  • 譚綺君女士
  • 關寶珊女士
  • 蘇勇燕女士
  • Dr Rodney Allan LEE

行政長官公共服務獎狀[編輯]

  • 丁國榮博士
  • 王忠巡先生
  • 王智榮先生
  • 伍朗廷先生
  • 呂嬋鳳女士
  • 李嘉豪先生
  • 周天行先生
  • 林新維先生
  • 原慧嫻女士
  • 徐湘兒女士
  • 馬偉德先生 (Mr Alick Bryce McWHIRTER)
  • 張國良先生
  • 梁文豐先生
  • 梁金全先生
  • 梁美賢女士
  • 梅基發先生
  • 陳錦清女士
  • 彭士印先生
  • 楊美琪女士
  • 蔡棟雄先生
  • 蕭敏鏇女士
  • 鍾詠敏女士
  • 羅越榮博士
  • 譚芷菁女士

以下嘉獎人士喺應對武漢肺炎香港疫情嘅工作方面,貢獻良多,特頒獎狀,以示嘉勉:

  • 王秀慧女士,JP
  • 左健蘭女士,JP
  • 余健強先生,JP
  • 李慧婷女士,JP
  • 張佩蓮女士,JP
  • 陳志剛先生,JP
  • 陳尚文先生,JP
  • 陳信禧先生,JP
  • 黃昕然先生,JP
  • 黃智華先生,JP
  • 蔡敏君女士,JP
  • 張靜女士,PDSM
  • 陳綺麗女士,PMSM
  • 譚熾成先生,IMSM
  • 汪威遜先生
  • 孔慶勳女士
  • 方婉儀女士
  • 王尹靖工程師
  • 王煒楠先生
  • 王肇佳先生
  • 丘卓希女士
  • 丘健文先生
  • 丘紹箕先生
  • 甘智霖工程師
  • 石俊文先生
  • 石建騰工程師
  • 石政偉先生
  • 伍家康先生
  • 伍恩琪女士
  • 朱敏超先生
  • 江少明醫生
  • 江永明醫生
  • 江何素珊女士
  • 江景棠先生
  • 江慧敏女士
  • 何金惠醫生
  • 何美玲女士
  • 何英傑工程師
  • 何偉雄工程師
  • 何達銘先生
  • 佘釗雄先生
  • 余妙偉先生
  • 余秋萍女士
  • 余偉傑先生
  • 余雯芝女士
  • 吳天倫先生
  • 吳家泳工程師
  • 吳浩楠先生
  • 吳海洋先生
  • 吳偉龍先生
  • 吳焯瀚先生
  • 吳嘉聰先生
  • 吳慧妍博士
  • 吳燦興先生
  • 吳鴻才先生
  • 吳檬希工程師
  • 吳礎濱先生
  • 李允瑜女士
  • 李匡豐先生
  • 李志銘先生
  • 李亮嶠先生
  • 李倩文女士
  • 李家樂先生
  • 李彧孜工程師
  • 李振標先生
  • 李啟賢先生
  • 李榮達先生
  • 李劍虹先生
  • 李潛穎女士
  • 李穎詩女士
  • 李翺全先生
  • 李耀興先生
  • 杜美琪醫生
  • 杜潤昌先生
  • 汪美玲女士
  • 沈文龍先生
  • 沈立志先生
  • 冼霞平女士
  • 周志銘先生
  • 周佩玉女士
  • 周尚志工程師
  • 周冠棠先生
  • 周政言先生
  • 周浩賢先生
  • 周敏翹女士
  • 周鳳萍女士
  • 周震揚先生
  • 周穗平工程師
  • 林子權先生
  • 林文儀女士
  • 林方達先生
  • 林永祥先生
  • 林志明先生
  • 林秀雄先生
  • 林建威工程師
  • 林庭瀚先生
  • 林恩傑先生
  • 林振輝先生
  • 林浩然先生
  • 林偉雄先生
  • 林國偉先生
  • 林瑞心女士
  • 林緻賢女士
  • 林鋭鋒先生
  • 林澤森先生
  • 侯建文工程師
  • 施金梭先生
  • 施培康工程師
  • 施輝雁先生
  • 胡偉軍先生
  • 凌兆年先生
  • 唐紹康先生
  • 孫志華先生
  • 容兆邦先生
  • 徐逸先生
  • 徐燕華先生
  • 袁思俊先生
  • 袁悅欣女士
  • 袁嘉諾先生
  • 馬浩霆先生
  • 馬敏為先生
  • 馬詩菀女士
  • 高怡慧女士
  • 高偉正工程師
  • 高啟嫻女士
  • 區健偉先生
  • 區頴恩女士
  • 崔燿宗先生
  • 張仲誠先生
  • 張志滔先生
  • 張良鈺女士
  • 張宜偉先生
  • 張承熙先生
  • 張國威先生
  • 張敏筠女士
  • 張富強工程師
  • 張萃麟女士
  • 張嘉倩女士
  • 張嘉進先生
  • 張慧萍女士
  • 梁大偉先生
  • 梁威麟先生
  • 梁家俊先生
  • 梁健德先生
  • 梁啓明博士
  • 梁國健先生
  • 梁雲祥先生
  • 梁詩韻醫生
  • 梁樂友先生
  • 梁瀚雲工程師
  • 莊炳強先生
  • 莫鑑深先生
  • 許家熙先生
  • 許毓麟先生
  • 許綺惠女士
  • 郭明輝先生
  • 郭思明女士
  • 郭銨淇女士
  • 陳子路先生
  • 陳天志先生
  • 陳玉屏女士
  • 陳志威先生
  • 陳志偉先生
  • 陳沛言女士
  • 陳秉政先生
  • 陳金泉先生
  • 陳彥成先生
  • 陳柏佳先生
  • 陳柏林先生
  • 陳家浩先生
  • 陳朗陽先生
  • 陳偉強先生
  • 陳健勤工程師
  • 陳啟豪先生
  • 陳梓肇先生
  • 陳創麗女士
  • 陳雋羲先生
  • 陳新源先生
  • 陳煒堂工程師
  • 陳詩濤先生
  • 陳嘉傑先生
  • 陳廣興先生
  • 陳慧詩女士
  • 陳樂暉工程師
  • 陳薏子女士
  • 陸佩賢女士
  • 麥迪泓先生
  • 勞瑞蓮女士
  • 曾文峰工程師
  • 曾淑儀女士
  • 曾維禮先生
  • 曾艷霜女士
  • 温健雄工程師
  • 游錦鈿先生
  • 湯思進先生
  • 湯發強先生
  • 程子翔先生
  • 覃光旻醫生
  • 馮永昌工程師
  • 馮均樂先生
  • 馮漢聰先生
  • 馮慶琛女士
  • 馮鎮江先生
  • 馮耀文工程師
  • 黃少光先生
  • 黃少良先生
  • 黃少芬女士
  • 黃永志先生
  • 黃何詠詩女士
  • 黃君彥先生
  • 黃廷軒先生
  • 黃俊英女士
  • 黃浩文先生
  • 黃浩龍先生
  • 黃啟泰先生
  • 黃淑芬女士
  • 黃華德先生
  • 黃詠彤女士
  • 黃嘉裕先生
  • 黃銘澄女士
  • 楊日堃先生
  • 楊向明先生
  • 楊戎博士
  • 楊泉清先生
  • 楊朗恒先生
  • 楊偉民先生
  • 楊敬安先生
  • 楊曉彤女士
  • 葉心醫生
  • 葉兆强先生
  • 葉浩東先生
  • 葉鳳嬌女士
  • 葉慧女士
  • 葉學山工程師
  • 葉麗蓉女士
  • 廖若男女士
  • 廖家兒女士
  • 廖福英女士
  • 管智悅先生
  • 翟敏莉女士
  • 劉小玲女士
  • 劉志勤先生
  • 劉明輝醫生
  • 劉秉權先生
  • 劉振威先生
  • 劉健文先生
  • 劉健生醫生
  • 劉敏維醫生
  • 劉該得先生
  • 劉達光博士
  • 劉興廣先生
  • 劉鍵衡先生
  • 劉耀文先生
  • 歐家榮醫生
  • 潘凱玲女士
  • 潘誌謙先生
  • 蔡天衛先生
  • 蔡偉麟先生
  • 蔣偉根女士
  • 鄧再展先生
  • 鄧承恩先生
  • 鄧柏安先生
  • 鄧振光先生
  • 鄧浩麟工程師
  • 鄧榮華先生
  • 鄭美玲女士
  • 鄭捷輝先生
  • 鄭淑芳工程師
  • 鄭煒森先生
  • 鄭鈺葉女士
  • 黎健榮先生
  • 黎基正先生
  • 黎清文女士
  • 黎瑋筠女士
  • 黎寶儀女士
  • 禤志聰先生
  • 盧卓浩醫生
  • 盧淑儀女士
  • 盧廣祥先生
  • 盧錦鋒機長
  • 賴家恒先生
  • 賴雪芬女士
  • 霍偉佳先生
  • 駱兆倫先生
  • 駱家偉工程師
  • 駱健斌先生
  • 龍冠東先生
  • 戴立科工程師
  • 謝冠鴻工程師
  • 謝錦城先生
  • 鍾智偉先生
  • 鄺淑真女士
  • 鄺紹斌先生
  • 鄺創基先生
  • 鄺雅明醫生
  • 鄺豪傑先生
  • 羅汝鈞先生
  • 羅美斯女士
  • 羅耀華先生
  • 譚佩怡女士
  • 譚佩英女士
  • 譚怡仲女士
  • 譚詠堃女士
  • 譚楚翹先生
  • 譚嘉渭醫生
  • 關珮賢女士
  • 關耀基醫生
  • 嚴子閣先生
  • 嚴妙玲女士
  • 蘇子正先生
  • 蘇雲智先生

另外,因應香港國家安全法生效,為表揚對維護國家安全嘅重大貢獻,行政長官破例喺2021年2月9號向七名現任同前任高級警務人員頒發行政長官公共服務獎狀,大多數人員同警方國安處有關。[3]

  • 盧偉聰,GBS, PDSM, JP,前警務處處長
  • 鄧炳強,PDSM,警務處處長
  • 劉賜蕙,PMSM,警務處副處長(國家安全)
  • 蔡展鵬,PDSM,國家安全處處長
  • 簡啟恩,PMSM,警務處助理處長(國家安全1)
  • 江學禮,警務處助理處長(國家安全2)
  • 李桂華,PMSM,國家安全處高級警司

參考[編輯]

  1. . . 2021-07-01. 喺2021-07-01搵到.
  2. 港公布2021年授勋名单 7人获颁大紫荆勋章-中新网. . 2021-07-01. 喺2021-07-01搵到.
  3. . 原先內容歸檔喺2021-03-02. 喺2021-02-10搵到.