共產主義

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去: 定向搵嘢

呢篇文章講嘅係政治主義。想搵同名嘅公社,睇下【共産主義人民公社

Red star.svg

共產主義粵拼gung6 caan2 zyu2 ji6)係一種政治主張、運動思想,相對政治光譜遍右嘅資本主義。左派信徒主張社會上每個人嘅行為一定要以社區、國家嘅福利為大前提,可謂種集體主義Collectivism)。共產主義教父馬克思唔認為工作狂就可以比人得到更多社會資源,佢認為用得到嘅先好拿走,並自感共產主義做到經濟效率[1]

喺實踐嗰陣,由於共產主義需要建立喺極向嘅利他Altruism)主義上,需要集體強制性。歷史上嘅共產主義實證,結果係威權或者極權,如以馬克斯主義(Marxism)革命教條為基礎,代表性嘅共產主義政體有蘇聯列寧式同中國毛澤東式。否則,該社會必要已排除現今社會其他政治宗教思想、動物天性人性中並無自私。雖然現實中嘅共產國家唔理想,但美國,甚至其他國家就將蘇聯等社會主義陣營,視為「共產主義國家(Communist state)」。

共產主義特徵[編輯]

共產主義發展史[編輯]

假設[編輯]

早期共產主義包括原始共產主義,空想共產主義。由馬克思開始進行各系列想象,馬克思覺得人類原始社會係共產主義社會,而社會上,財產分配就係共有制。之後,恩格斯書寫《家庭、私有制和國家的起源》入面指,繼承人類學家摩爾根所知,講述人類史早期情況、私有制起源同原始共產主義消亡。佢班人都好向往現代文明之前個原始人社會。共產主義中最重要理論,續馬克思主義後,出現第二大理論,列寧主義。列寧認為不只係發達資本主義社會才可以實現共產主義,其他社會形態也可做到;社會主義係資本主義同共產主義之間,亦係共產主義早期階段,但單憑革命暴力就可以鎮壓一切「剝削」。當代共產主義者深信佢二人所言,所以一般都會將馬克思同列寧對共產主義研究並稱為「馬克思列寧主義」,即馬列主義。後來,除強迫共產,暴政,對政治信仰嘅狂熱崇拜外,共產主義還被加入對領袖嘅「個人崇拜」,如:史達林主義、毛澤東思想。

發展[編輯]

十九世紀西歐人以馬克思主義為基礎,進行現代共產主義工人運動,如巴黎公社。第一個成功建政就係列寧托洛茨基一夥布爾什維克領導,佢成功以暴力推翻沙皇俄國。1922年12月30日,布爾什維克操控俄羅斯烏克蘭白俄羅斯南高加索聯邦,並綁成蘇維埃社會主義共和國聯盟(簡稱蘇聯)。蘇聯並開始介入他國內政,以建立親共盟友,如:中國北韓,同越南等。

末落[編輯]

遺留嘅共產黨政權

馬克思共產觀,為無政府同國家政權下人人願意無私。但由歷史上可睇到,理論共產主義唔單只唔夠實現,而且變質得最為失敗,唯有無數冠以共產主義為由走出一班赤匪同暴政國家,例如:蘇聯糧食隊中國紅衛兵批鬥清黨二戰前後共產主義在歐洲同亞洲獷散,貧窮地區被攻陷;1940年代正如日中天,蘇聯帶領盟友同美國為首資本主義各國對抗,甚至因為路線問題而出現國際「核危機」。1970年代,共產主義同相關國已係強弓之末,蘇聯解體鄧小平理論改革中國,共產主義走出時代潮流。

政黨表面冠名共產,但重停留官僚主義層面。今日各共產主義政黨執政國,包括中國越南老撾古巴等,由於現存共產主義國家按共產主義理論重係喺「社會主義初級階段」,並唔係理論共產主義,階級、政黨、警察同軍隊係保證社會運作生產、使用、收益同處分。而冷戰令共產黨試過失敗滋味,令大部份國家都轉向右派路線,那過程即為「資本化」,甚至有紅色背景如前蘇聯加盟國會禁止宣傳共產主義,即「反共」,例如烏克蘭出現對紅毛嘅「童年陰影[2]

人們已對自由市場普世價值加強認識,先盡可能改善現有體制。古代社會發展唔完善,所以出現放棄改革,而進行思想革命嘅左派。但共產主義嘅原意為消滅私有產權下嘅漏洞,以建立無階級觀念、無剝削同壓迫嘅社會。近代人對舊社會進行改善,各國先後廢除奴隸制、帝制,社會風氣鼓吹人人平等。20世紀後半期,各國政府加大研究社會福利、經濟民生,同改善法律;同時,經濟學學者加快研究資本主義市場問題,就壟斷、同市場供需等方面知道問題所在,並提出解決辦法,以追求更大效率(如帕雷托效率)。

著名組織[編輯]

政黨[編輯]

爪牙[編輯]

思想分支[編輯]

蘇聯[編輯]

中國[編輯]

北韓[編輯]

古巴[編輯]

他類[編輯]

睇埋[編輯]

參考[編輯]

  1. 馬克思恩格斯全集》(第3卷),第637~638頁:“共產主義的最重要的不同於一切反動的社會主義的原則之一就是下面這個以研究人的本性為基礎的實際信念,即人們的頭腦和智力的差別,根本不應引起胃和肉體需要的差別;由此可見,'按能力計報酬'這個以我們目前的製度為基礎的不正確的原理應當——因為這個原理是僅就狹義的消費而言——變為'按需分配'這樣一個原理,換句話說:活動上,勞動上的差別不會引起在佔有和消費方面的任何不平等,任何特權。”
  2. BBC:烏克蘭共產黨批該國禁止宣傳共產主義,2015年4月11日