化合物

出自維基百科,自由嘅百科全書
Jump to navigation Jump to search

化合物係由兩種或以上嘅元素經過化學反應結合而成。佢亦可以同元素組成混合物。化合物同佢哋本身嘅元素特性唔一定相同。好似氫氣易燃,氧氣助燃,但係水就好唔同。

[編輯]

係元素,亦係元素,鋁+氧→氧化鋁(化合物)。

種類[編輯]

化合物本身有分幾種。

無機同有機[編輯]

有機化合物,可以講成係嘅化合物。有碳,有,有時有埋等嘅元素。但係氰酸鹽碳酸碳酸鹽碳酸氫鹽氫氰酸碳氧化物就唔計。呢啲加埋其他化合物(氯化鈉硫酸等等),就算無機化合物啦。

共價化合物[編輯]

共價化合物就係用共價鍵結合嘅化合物。兩個原子共用電子,就係共價鍵。好似氧氣氮氣都算,仲有甲烷等等有機化合物都係。

離子化合物[編輯]

一個原子唔見咗或者得到咗電子,就會變成離子。一個陰離子同一個陽離子因爲電荷正負相吸而結合埋一齊,就會出個離子化合物。好似日常用到嘅食鹽(氯化鈉),都算離子化合物,仲有其他化學上嘅硫酸鹽硝酸鹽氯化物)都算。