命題

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去: 定向搵嘢

現代哲學邏輯學語言學命題係指一個判斷(陳述)嘅語義(實際表達嘅概念),呢個概念係俾人定義同觀察嘅現象。命題唔係指判斷(陳述)本身。當相異判斷(陳述)有相同語義嘅時候,佢哋就表達相同嘅命題。例如,雪是白的(漢語)和Snow is white(英語)係相異嘅判斷(陳述),但佢哋表達嘅命題係相同嘅。而同一種語言嘅兩個相異判斷(陳述)都可能表達相同命題。例如,啱啱嘅命題都可以寫做冰的小結晶是白的,不過,之所以係相同命題,決定喺冰的小結晶好似嘅諗法。

通常,命題係指閉判斷,以分辨出開判斷,或謂詞。呢種情況嘅命題唔係就係。哲學學派邏輯實證主義支持呢個命題嘅概念。

一啲哲學家,如約翰·希爾勒,認為其他形式嘅語言或行為都係命題。是非疑問句係詢問緊命題真值。 道路交通標誌通過語言外嘅圖像就表達咗命題。用陳述句都可以係一個命題而唔判定佢,例如,老師請學生對某個引用發表意見嗰陣,呢個引用就係一個命題(有語義)而呢個老師冇判定佢。如上一段淨係俾咗雪是白的命題,但係冇判定佢。