跳去內容

Wikipedia:正文

出自維基百科,自由嘅百科全書
(由Wikipedia:FA跳轉過嚟)

響維基百科嘅正文

呢粒星星係表示響維基百科度嘅正嘢。
呢粒星星係表示響維基百科度嘅正嘢。

正文係我哋相信維基百科最正嘅文。成為正文之前,文章會響Wikipedia:正文候選度,按照我哋嘅正文條件去檢討嗰篇文嘅準確性、中立性同完成度。

喺而家維基百科嘅142,321篇文章中,總共有 94 篇正文。即係大約每 1,510 篇文就有 1 篇正文。當一篇正文唔再合符有關嘅正文條件時,咁就可以喺Wikipedia:正文檢討度進行列示。

文章右上角一細粒銅星()就係正文嘅標記。

正嘢:

正嘢工具:

正文工具:

頭版展示緊嘅正文
金鳳蝶 Papilio machaon。
金鳳蝶 Papilio machaon。

蝴蝶學名真蝶總科廣東話舊時嗌𧌇䖢,係一個亞目昆蟲。同其他昆蟲一樣,蝴蝶屬於節肢動物-佢哋身體嘅表面有一節節嘅外骨骼,而成蟲嘅身體分做同埋三橛;蝴蝶興响日頭行動,全部物種都識飛,兩對就生咗喺個胸部嘅背脊嗰度,而蝴蝶嘅翼係佢哋同其他昆蟲比起上嚟最樣眼嘅特徵之一-蝴蝶嘅翼上面有鱗片,鱗片組成好多樣又鮮艷奪目嘅色水同斑紋。蝴蝶呢種樣眼特徵令到好多人都覺得佢哋好,佢哋亦都因為噉而好受藝術家歡迎。

蝴蝶係一種完全變態嘅昆蟲,即係話一隻蝴蝶一世蟲會經過幼蟲同埋成蟲四個階段:一隻大咗肚嘅蝴蝶會喺啲植物上面產卵;跟手啲幼蟲(毛蟲)孵咗出嚟之後就會靠食嗰啲葉嚟維生,啲幼蟲生到咁上下就會結蛹;當變態嘅過程完成咗之後,個蛹會爆開,隻成蟲(蝴蝶)就會由個蛹嗰度捐出嚟;等兩對翼乾咗之後,佢就會飛去搵嘢食同伴侶;交配完咗之後,啲蝴蝶乸就會產卵;而無論定乸,蝴蝶通常喺交配嘅過程完咗之後冇幾耐就會死。佢哋嘅下一代跟住就會由頭噉經歷過呢個由生到死嘅過程。呢個過程做一次要幾耐係睇物種嘅:熱帶嗰頭啲蝴蝶物種好多時一年閒閒地生成兩三代咁多,而响凍啲地區嘅蝴蝶物種就好多時就要成幾年先至生到一代。

生物分類法當中,蝴蝶係鱗翅目入面鳳蝶總科嘅一個總科單一進化支(即係話冚唪唥都由同一個物種進化出嚟),係飛蛾嘅近親。蝴蝶嘅下級分類一共有 7 個科,包含咗大約 18,500 個物種。呢啲多樣嘅物種係由遠古(5,600 萬年嘅古新世)嘅一種飛蛾嗰度進化出嚟嘅。 (成篇文章……)

以前嘅正文: 故仔嶺南大學 (廣州)灰狼

目錄

文化同藝術

[編輯]

自然科學

[編輯]

事業經濟同金融

[編輯]

工程同科技

[編輯]

數學

[編輯]

地理學

[編輯]

粵語地方

[編輯]

世界地方

[編輯]

歷史

[編輯]

人物傳記

[編輯]

政治學同政府

[編輯]

隨機正文

[編輯]

中國史

換個第二篇文改呢個模