無花果樹嘅比喻

出自維基百科,自由嘅百科全書
Jump to navigation Jump to search

 無花果樹嘅比喻粵拼mou4 faa1 gwo2 syu6 ge3 bei2 jyu6 係耶穌講嘅一個比喻,記載喺《新約聖經》《馬太福音》第24章第32至35節、《馬可福音》第13章第28至31節、同埋《路加福音》第21章第29至33節。

聖經譯文[編輯]

你哋要喺無花果樹學習功課:當樹枝發芽長葉嘅時候,你哋就知道夏天就快到。同樣,當你哋睇見呢一切,就知道嗰個時候就快到,就喺門口喇。我實在話畀你哋知,呢個世代重未過去,呢一切都要發生。天地要廢去,我嘅話語卻絕對唔會廢去。

——《馬太福音》24章32至35節

你哋要喺無花果樹學習功課:當樹枝發芽長葉嘅時候,你哋就知道夏天就快到。同樣,當你哋睇見呢啲事發生,就知道嗰個時候就快到,就喺門口喇。我實在話畀你哋知,呢個世代重沒有過去,呢一切都要發生。天地要廢去,我嘅話卻絕對唔會廢去。

——《馬可福音》13章28至31節

耶穌對佢哋講一個比喻話:「你哋睇見無花果樹同各種嘅樹,生出新嘅樹葉,你哋睇見自然就知道夏天就快到。同樣,當你哋睇見呢啲事發生,就知道上帝嘅國就快到。我實在話畀你哋知,呢個世代重未過去,呢一切都要發生。天地要廢去,我嘅話卻絕對唔會廢去。」

——《路加福音》21章29至33節

解釋[編輯]

無花果樹,喺聖經裏面成日都用嚟形容以色列國,其他嘅樹就用嚟形容世界其他列國。所以當樹枝發嫩長葉嘅時候,噉就係指以色列國正在發展成長,甚至佢嘅民族主義正在擴張,日益壯大嘅時候;可能係耶路撒冷會被拆毀同埋世界末日嘅預兆。呢啲記號指出咗耶穌再來嘅時間臨近。無花果樹嘅比喻教導信徒應該忍耐等候主再來,因為耶穌再來嘅日子,係冇人能夠推測嘅,連耶穌都唔知道[1]

參考[編輯]