微觀經濟學

出自維基百科,自由嘅百科全書
跳去: 定向搵嘢

 微觀經濟學粵拼mei4 gun1 ging1 zai3 hok6英文microeconomics),有時被稱為價格理論gaa3 gaak3 lei5 leon6),係現代經濟學嘅一個分支,研究經濟體系中最基本單元(個體、企業)嘅經濟行爲。微觀經濟學重視需求與供給,如何影響個人,達成交易,並形成市場中嘅均衡價格。另外,自從愛德華·張伯倫和瓊·羅賓遜發展嘅市場結構理論、一般廠商嘅生產決策、進行消費決策嘅消費者行爲等亦跟傳統嘅供給需求理論,綜合成微觀經濟學嘅核心課題。微觀經濟學關注人們嘅決定同行爲影響物品同服務嘅供給同需求、誰負責決定價格、或者反過來,價格點樣決定物品同服務嘅供給量同需求量[1][2]

微觀經濟學可說是相對于宏觀經濟學,後者關注經濟活動嘅總體,研究經濟增長、通貨膨脹同失業。微觀經濟學都探討政府政策造成對整體社會經濟層面嘅影響(例如稅收水平)[3]。特別是盧卡斯批判嘅興起之下,大部分宏觀經濟理論建立起本身嘅“微觀基礎”——即是一些根據微觀經濟理論而作出嘅基本假設。

微觀經濟學嘅目的在於透過分析形成衆多物品同服務相對價格嘅市場機制以及這些有限資源如何配置在不同的用途上[4],在這裡效率問題並非首要。微觀經濟學並不太重視經濟效率問題,因爲那可從規範經濟學獲得答案。不僅如此,微觀經濟學還分析市場失靈,究竟市場那處無法產生有效率嘅結果及在完全競爭嘅條件下,描述市場嘅理論上應當嘅狀況。這學科嘅重要範圍包括一般均衡理論、信息不對稱下嘅市場、博弈論嘅經濟活動應用同市場系統内嘅經濟物品彈性問題。

微觀經濟學嘅起源同内容[編輯]

微觀經濟學源自於古典經濟學與新古典主義經濟學,19世紀初嘅經濟學家大多追求研究所謂“財富嘅來源”,距地繼而延伸到分析個體嘅生產方法、生產物品係經濟體系中嘅分配和個體交換手段嘅經濟活動,生產、分配和交換就是早期微觀理論的三分法。微觀經濟學基本上是古典經濟學最主要嘅内容,宏觀經濟學當時並未被完全發展成完整的一套理論體系。當今在宏觀經濟學佔有重要地位嘅貨幣問題同國際貿易在古典經濟學被看作是微觀經濟學嘅一部分,19世紀晚期才有學者爲此專門著書立説研究早期嘅貨幣理論,並把貨幣理論分離出微觀經濟學,係亞當斯密同李嘉圖及他們同代人嘅理論中,貨幣政策被概括為個體行爲中作討論,例如貨幣如何影響商品價值等。國際貿易在這時期的情況,也被視爲是延伸到國家層面形式嘅一種個體商品交換行爲。貨幣理論同國際貿易理論因爲涉及交換嘅特性而被列入微觀經濟學討論,但隨著三分法被放棄,這兩者也擺脫了原有框架,而轉爲按層面分類的宏觀經濟學。

當經濟學家分析個體的經濟行爲是必然牽涉到價格決定,一方面是代表需求的消費者效用和消費者行爲,另一方面是代表供給的廠商生產活動,例如固定和可變成本對生產決策的影響。

參考[編輯]

  1. 空引用 (詳情) 
  2. 空引用 (詳情) 
  3. 空引用 (詳情) 
  4. 空引用 (詳情)